za oko 12.000 nezaposlenih osoba

85 miliona KM planirano za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini

24.01.2024. 08:47 / Izvor: Fena
zaposljavanje

Zavod kao i ranijih godina u 2024. godini planira realizirati set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba.

Finansijskim planom Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2024. godinu, koji će se naći danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, planirano je, između ostalog, više od 85 miliona KM za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini, što će biti dovoljno da se obuhvati oko 12.000 nezaposlenih osoba.

Pored osiguranja dovoljno sredstava za materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba, što u skladu sa zakonom predstavlja prioritet u radu javnih službi za zapošljavanje u FBiH, Zavod kao i ranijih godina u 2024. godini planira realizirati set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa evidencije nezaposlenih, s posebnim fokusom na teže zapošljive kategorije nezaposlenih, kao što su mladi, žene, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi itd.

"U toku su intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za narednu godinu. Možemo već sada reći da se planirane mjere neće bitnije razlikovati od dosadašnjih, s tim da će pojedinačni mjesečni poticaji po pojedinačnim mjerama biti uvećani u skladu sa ekonomskim kretanjima u zemlji. Čim Finansijski plan Zavoda dobije zeleno svijetlo u Parlamentu FBiH, pokrenut ćemo aktivnosti potrebne za usvajanje i početak realizacije programa", rekla je za Fenu direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar. 

Govoreći o realizaciji programa u prošloj godini istakla je da postotak ugovorenih sredstava nikad nije bio viši.

"Od predviđenih oko 66,7 miliona KM za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja ugovoreno je oko 66 miliona KM, tj. oko 99 posto, a obuhvaćeno je blizu 12.000 osoba. Ovo je dokaz aktivnog rada, ali i adekvatno kreiranih programa prilagođenih kako poslodavcima tako i nezaposlenim. Potrebno je naglasiti da su svi programi finansirani iz vlastitih sredstava te da su realizirani u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje", naglasila je Lončar.

U okviru realizacije programa sufinansiranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama u 2023. godini, Zavod je iz vlastitih sredstava sufinansirao realizaciju određenih projekata, kao što su projekti zapošljavanja asistentskog kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, asistenata na javnim univerzitetima u Federaciji BiH i stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite te djece šehida i poginulih boraca.

"Nastavak realizacije tih projekata planiran je i u ovoj godini", navodi Lončar.

O efektima programa Lončar je rekla da evaluacija mjera Zavoda pokazuje da između 50 i 70 posto sufinansiranih osoba ostane u radnom odnosu i do 12 mjeseci po isteku perioda sufinansiranja, u zavisnosti od toga o kojoj mjeri je konkretno riječ, što predstavlja vrlo dobar rezultat.

Nakon današnjeg razmatranja u Predstavničkom domu, ovogodišnji finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje naći se se pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na sjednici najavljenoj za četvrtak. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti