Pobjeda građana

Povučena saglasnost za eksploataciju uglja u Kamengradu

24.01.2024. 14:40 / Izvor: Nezavisne novine
sanski most

Općinsko vijeće Sanski Most je na svojoj tematskoj sjednici koja je održana juče, jednoglasno donijelo odluku o povlačenju svoje saglasnosti.

Općinsko vijeće Sanski Most je na svojoj tematskoj sjednici koja je održana juče, jednoglasno donijelo odluku o povlačenju svoje saglasnosti na koncesiju koja je 2015. godine izdata kompaniji Lager iz Posušja za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad.

Također, usvojen je zaključak kojim se od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, traži da poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i uidanje dozvola za pomenutu eksploataciju.

Zaključkom koji je upućen Ministarstvu privrede USK, zahtijeva se da se od koncesionara traži obavezna rekultivacija zemljšte gdje je vršena eksploatacija.

Inače, ovim zaključcima prethodila je burna tematska sjednica Općinskog vijeća koja je zakazana na zahtjev mještana i ekoloških udruženja koji već duže vremena ukazuju na negativne efekte eksploatacije uglja na području kamengradskih bazena.

Tokom sjednice, osim vijećnika Općinskog vijeća Sanski Most, govorili su predstavnici mještana više sela koja gravitiraju ugljenokopima, kao i predstavnici ekoloških udruženja.

Oni su istakli kako je prekomjerna eksploatacija ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana.

Njihove primjedbe su se uglavnom odnosile na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija uslijed saobraćaja teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotokova i druge posljedice po prirodni okoliš. Ispred neformalne grupa građana "Život na uglju" su istakli kako su ovim ispunjena očekivanja građana, jer su po završetku sjednice dobili konkretne zaključke koji predstavljaju prvi korak za rješavanje problema.

"Ovo je svojevrsna pobjeda i prvi korak da se riješi ovaj problem. Vijećnici su stali uz građane i donijeli odluku kojom se poništava ranija odluka kojom je data saglasnost za potpisivanje koncesije za investitora. Mi svoju borbu nastavljamo pred višim institucijama gdje će se odlučivati o raskidu koncesijskog ugovora", naveli su u svome saopštenju.

Na pomenutoj sjednici obratili su se i predstavnici firme "Lager", te su istakli kako je ova kompanija u proteklom periodu ispunila i ispoštovala sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te su generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema u Federaciji BiH.

Pomenutoj sjednici prethodila je protestna vožnja poljoprivrednih proizvođača iz više sela koja se nalaze u blizini kamengradskog bazena, kao i okupljanje mještana sa transparentima ispred objekta u kojem se održavala sjednica Općinskog vijeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti