Potrebe i sistemska briga za mlade prioritet izrade Strategije za mlade FBiH

25.01.2024. 16:54 / Izvor: Fena
mladi

Mladi imaju dosta problema za koje je zaista vrijeme da vlasti odgovore.

Potrebe mladih i sistemska briga o mladima u Federaciji BiH prioritet su izrade Strategije za mlade Federacije BiH, istaknuto je danas u Sarajevu tokom sastanka radne grupe za izradu tog strateškog dokumenta.

Radna grupa uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta koje je nosilac izrade dokumenta, zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT i Vijećem mladih Federacije BiH radi na kreiranju novih pristupa i prilika za mlade s ciljem da se na sistemski način osiguraju bolji uslovi za život mladih.

Federalna ministarica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević ukazala je na važnost tog dokumenta i njegove implementacije.

"Imajući u vidu koliko dugo smo čekali na početak izrade strategije za mlade, želim vjerovati da će taj dokument obuhvatiti i ključne nalaze iz Istraživanja  o položaju i potrebama mladih u FBiH. Strategija je okvirni dokument koji nas obvezuje da ga pratimo i to je možda najvredniji aspekt tog dokumenta", izjavila je Vlaisavljević.  

Napomenula je da će u svakom trenutku biti moguće pratiti njegovu realizaciju i identificirati eventualni problem.  

"Uvjerena sam da će ova okvirna strategija za razinu Federacije BiH dati jedan uistinu kvalitetatn dokument koji će se lako moći kontrolirati", navela je Vlaisavljević.

Neke od ključnih nalaza iz Istraživanja o položaju i potrebama mladih predstavio je Aziz Đipa iz Instituta za razvoj mladih Kult koji je pojasnio da je istraživanje rađeno u okviru šireg istraživanja koje je obuhvatilo cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Ključni problemi koje smo detektovali na terenu tiču se stambenog zbrinjavanja mladih, odnosno, nemogućnosti mladih da se osamostale iz primarne porodice. Zatim, tiču se nedovoljno razvijene svijesti o važnosti zdravstvene brige, kao i nepovoljnog ekonomskog i položaja mladih na tržištu rada. Identifikovana je i nemogućnost mladih da dovoljno izraze svoje potrebe kroz službene mehanizme uključivanja mladih u procesu donošenja odluka", izdvojio je Đipa.

Istraživanje je rađeno na osnovu podataka s terena u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić izjavio je da Federacija BiH ima jedan od modernijih zakona o mladima u regiji, ali i u Evropi.

"Jedan od razloga zašto je to tako jeste to što ima strategiju za mlade koja uključuje skoro sva ministarstva Vlade FBiH, koja uključuje i predstavnike mladih u njenu izradu. Strategija prema mladima neće definitivno riješiti sve probleme mladih naročito zbog toga što je dugoročni dokument, ali će dati viziju Federacije BiH i prema donosiocima odluka, ali i prema mladima kojima treba to pokazati, u kojem pravcu Vlada FBiH i Ministarstvo kulture i sporta žele ići kada je riječ o mladima", dodao je Bešić.

Istraživanje koje je proveo taj institut, kako je dodao, pokazalo je da mladi imaju dosta problema za koje je zaista vrijeme da vlasti odgovore.

Vijeće mladih Federacije BiH, kako je rekla predsjednica Asja Dizdarević, aktivno učestvuje u izradi ovog dokumenta.  

"Ponosni smo što smo u ovom procesu prepoznati kao strateški partneri Federalnog ministarstva kulture i sporta i mi ćemo preuzeti nama najsrodniji segment koji se odnosi na konsultacije sa mladim ljudima. Radićemo na terenu kroz različite vidove informativnih kampanja, online i offline dijaloga, različitih sastanaka i radionica", dodala je Dizdarević.  

Cilj svega toga, kako je dodala, jeste da čuju šta mladi ljudi imaju da kažu, koji su njihovi problemi i šta treba da se promijeni da bi se unaprijedio njihov položaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti