Novčani tokovi

Novac peru u poslovima s nekretninama

26.01.2024. 09:26 / Izvor: Glas Srpske
novac

U legalne novčane tokove u BiH u 2023. ubačeno je 13,63 miliona maraka nelegalno stečenog novca, što je dva i po puta manje nego godinu ranije.

U legalne novčane tokove u BiH u 2023. ubačeno je 13,63 miliona maraka nelegalno stečenog novca, što je dva i po puta manje nego godinu ranije.

U izvještaju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prošlu godinu navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 13,63 miliona maraka nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosila 5,43 miliona maraka.

Prema ranijim izvještajima SIPA, u legalne novčane tokove BiH u 2022. godini ubačeno je 35,19 miliona maraka nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosila 14 miliona maraka.

U legalne novčane tokove u 2021. godini ubačeno je 10,9 miliona, a 2020. i 2019. godine 12,9 miliona, odnosno 12,1 milion KM. Ti podaci pokazuju da je u posljednjih pet godina u 2022. otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima.

"Iz nadležnosti SIPA vođeno je šest finansijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, a iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra", navedeno je u izvještaju SIPA za prošlu godinu.

Ekonomisti ističu da istražne agencije svojim radom doprinose smanjivanju količine nelegalno stečenog novca u legalnim finansijskim tokovima.

"Potrebno je smanjiti manevarski prostor i mogućnosti za ostvarivanje prihoda na nelegalan način. Tu pojavu nemoguće je u potpunosti suzbiti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je BiH protektorat sa jako labavim sistemima kontrole. Imamo niz informacija da su, posebno u poslijeratnom periodu, upravo stranci bili ti koji su koristili BiH za pranje novca. Vremenom, kako se situacija mijenjala, i iznos opranog novca se smanjivao", kazao je “Glasu” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Naglašava da je potrebno nastaviti snažnu borbu protiv ubacivanja nelegalno stečenog novca u legalne tokove.

"S druge strane, nefunkcionalnost same zemlje i njena organizacija je takva da se pokušava napraviti centralizacija upravljanja tom borbom umjesto da se prepusti onima koji su najkompetentniji, a to su niži nivoi", rekao je Ljuboja.

Prema informacijama dobijenim od istražnih organa, nelegalni novac uglavnom se u BiH ubacuje u poslove sa nekretninama, a Ljuboja naglašava da je o tom pitanju potrebno biti skeptičan.

"To su možda neki slučajevi koji su identifikovani ili je to onaj metod “držite lopova”, a velike nelegalne aktivnosti se dešavaju na nekoj drugoj strani", zaključio je Ljuboja.

Izvještaji

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u 2023. godini radila na ukupno 2.965 predmeta koji su se odnosili na otkrivanje i istraživanje krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, od čega je 1.340 okončano ili 45 odsto. Od ukupnog broja predmeta, 1.291 je bio istražni, a 1.674 obavještajna.

SIPA je nadležnim tužilaštvima u BiH u 2023. godini podnijela ukupno 78 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 242 lica, od čega su 232 fizička, devet pravnih i jedno N. N. lice.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti