Američki zvaničnik

O'Brien: Pojedini lideri u BiH imaju korist od nestabilnosti

26.01.2024. 09:44 / Izvor: Avaz.ba
SAD

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Na zapadnom Balkanu postoji zamor od obećanja puta ka EU, u BiH pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti.

Tokom prethodnih decenija nekoliko država je bilo na putu ka Evropi, ali bez jasnih izgleda za napredovanjem, rekao je tokom obraćanja u German Marshall Fund-u u Vašingtonu pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien.

Te zemlje se nalaze, kako kaže neki način između Rusije i Sjedinjenih Država i prostiru se od Kaspijskog do Jadranskog mora.

Dodao je da taj "sivi prostor" omogućava političarima koji vole da rade vam pravila da "cvjetaju", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovo je ozbiljan problem za našu sigurnost ali i za ljude tih zemalja", rekao je.

No, dodao je i da postoji nekoliko dobrih stvari koje se dešavaju u tom kontekstu i da je prva "odluka Evropske unije da otvori pristupne pregovore sa devet zemalja."

"Na zapadnom Balkanu postoji zamor od obećanja puta ka Evropskoj uniji i onda do toga nikada ne dođe. I Brisel je to prepoznao", kaže O’Brien.

Bivši šef Kancelarije za koordinaciju sankcija pri State Departmentu pohvalio je i Plan za rast zapadnog Balkana kao inovativan mehanizam koji će biti dostupan za šest zapadnobalkanskih zemalja.

"Ovo su steroidi za ekonomiju i to se može dogoditi veoma brzo", rekao je O’Brien i dodao da zemlje čekaju konačno odobrenje Plana.

Evropska komisija usvojila je Plan EU za zapadni Balkan u vrijednosti od šest milijardi eura.

Plan ima za cilj ekonomski rast regiona u periodu 2024-2027.

Dodao je i da se ranije tokom sedmice sastao sa liderima šest zemalja zapadnog Balkana u Skoplju, gdje su lideri potpisali deklaraciju kojom se obavezuju na razvoj svojih država po evropskim standardima.

"Ključna stvar u tome je da će u razmjeni za određene reforme svaka država moći imati koristi od učešća u dijelovima jedinstvenog evropskog tržišta", dodao je pomoćnik američkog državnog sekretara.

Za izgradnju stabilnosti potrebno je vrijeme, a postoji balans između neposrednosti i strpljenja koji je zaista važan, kaže pomoćnik američkog državnog sekretara.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kaže O’Brien "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti."

"I reforme će se suprostaviti takvoj praksi koju Dodik i drugi zagovaraju", dodao je.

Lideri priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja, kaže Obrajan i dodaje da je to prava promjena u odnosu na period od prije četiri ili pet godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti