TREĆI U NIZU

U Sarajevo stigao još jedan novi tramvaj, naredne sedmice kreću testiranja na pruzi

27.01.2024. 08:04 / Izvor: Akta.ba
gras

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta informisao je javnost o koracima koji su do sada urađeni na nabavci novih tramvaja.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta informisao je javnost o koracima koji su do sada urađeni na nabavci novih tramvaja te je poručio kako će uskoro krenuti i testiranja na pruzi.

Između ostalog, Šteta je naglasio kako je još jedan tramvaj u kasnim večernjim satima u petak stigao u Sarajevo.

"Dok traje isporuka novih tramvaja, istovremeno se na tramvajima koji su tu vrše sva potrebna tipska ispitivanja i testiranja koja će važiti za sve tramvaje i svi naredni će već biti spremni za prijem. Obavlja se i testiranje vožnje unutar kruga tramvajskog depoa", rekao je Šteta.

Također, govorio je i o tome kada će započeti testiranja na pruzi.

"Sada kada je stigao i treći tramvaj, možemo najaviti da ćemo sljedeće sedmice početi s prvim testiranjima na novoj sarajevskoj pruzi. Ponosan sam što će Sarajevo imati najbolji tramvajski saobraćaj u regionu, a sa ulaganjima i modernizacijom javnog gradskog prijevoza nastavljamo i u ovoj godini", rekao je ministar Šteta.

Ugovor za kupovinu 15 novih Stadlerovih tramvaja je potpisan 2021. godine, a tramvaji se proizvode prema specifikacijama Kantona Sarajevo. Koštali su skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti