velika doza optimizma

Povećana primanja rudarima Kreke

30.01.2024. 08:46 / Izvor: BHRT
kreka

Novi Kolektivni ugovor potpisan sa federalnom Vladom unio je veliku dozu optimizma među 1670 radnika Rudnika uglja "Kreka".

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo je da obezbijedi budućnost Rudnika Kreka za nekoliko narednih decenija i obezbijedi stabilnost elektroenergetskog sektora u državi.

Odustajanje od ovog projekta, primoraće vlasti, elektroprivredu i rudnike da u narednih 27 godina tranzicijskog perioda, pronađu modele za najbezbolniji prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije.

Novi Kolektivni ugovor potpisan sa federalnom Vladom unio je veliku dozu optimizma među 1670 radnika Rudnika uglja "Kreka".

Ovaj Ugovor im garantuje veće plate u 2024. godini pa oni sada naglašavaju svoju spremnost da ispune svoj dio dogovora ako vlasti održe obećanje i investiraju u modernizaciju proizvodnje u rudnicima. Ipak, zabrinutost od zatvaranja pojedinih rudnika u sklopu Rudnika Kreka nije nestala, ali rudari podsjećaju da to nije samo njihov problem.

"Pa ne znam, i narod se treba malo posvetiti, naši građani jer, rudari će sebi naći pos'o, i kad ne bude rudnika rudari će naći, rudari su radnici ljudi,vrijedni ljudi, oni će sebi uvijek naći pos'o. A šta će ovi građani, čim ćemo se grijati, šta ćemo, hoćemo li plaćati struju koju će oni uvoziti nam skuplju. Ja, nek razmisle malo svi, a najviše vlast", rekao je Husein Ašćić, prvi kopač Rudnika uglja „Mramor“ 

Krekini rudnici uglja su u minuloj deceniji u velikoj mjeri svoju poslovnu budućnost vidjeli u novom bloku 7 TE Tuzla. Sada im je konačno saopšteno da na taj blok više ne računaju.

"Potpuno je jasno da ovdje od termobloka 7 neće biti ništa, ali ćemo napraviti sve što je u našoj moći da ove ostale blokove dovedemo u odgovarajuću funkciju kako bi 30.i 50. godinu dočekali spremni", kazao je Nermin Nikši, premijer FBiH.

Obnovljivi izvori energije su naša budućnost, to je i obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali u federalnoj Vladi naglašavaju da ćemo se još dugo morati oslanjati na rudnike uglja i termoelektrane.

"Ja vrlo precizno želim reći, razvijajmo obnovljive izvore energije, ali još uvijek nedajmo naše TE jer one nama trenutno osiguravaju sigurnost u snabdjevanju električnom energijom i mogu da kažem najpovoljniju cijenu električne energije u okruženju. Rudnici su u katastrofalnom stanju, ono što EP BiH i Ministarstvo i kompletna Vlada je bacila kompletan fokus da se ti rudnici oporave", rekao je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

U granskom sindikatu rudara priznaju da dio odgovornosti za stanje u rudnicima snose uprave rudnika i sami rudari i da se odnos prema poslu mora mijenjati.

"Ne možemo u nerealnom očekivanju da će biti plata bez obzira na naš odnos i pristup prema poslu, neko ima obavezu da je obezbijedi ili da nam je da.To su osnovne, elementarne stvari koje moramo prihvatiti da je sigurno, stabilno, samo ako i mi odgovorimo adekvatno odredjenom zadatku koji se postavi ispred nas", kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudnicima uglja u FBIH.

Bez rudnika i održavanja postojećih termoblokova, naglašavaju u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, ne može se održati stabilnost elektroenergetskog sistema naše zemlje. Izvjesno je da ćemo 2050.godinu dočekati sa termoblokovima, ali je pitanje kako ćemo iskoristiti narednih 27 godina da osiguramo dovoljno struje iz obnovljivih izvora energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti