Ministar Katica

MUP KS poduzima mjere u rasvjetljavanju tragičnog slučaja ubistva mladića na Otoci

01.02.2024. 07:55 / Izvor: Akta.ba
katica

U javnosti se pojavljuju različite verzije događaja i doprinosi širenju svojevrsne panike i nesigurnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Admir Katica oglasio se jučer saopćenjem za medije i javnost povodom brojnih upita i interesovanja javnosti za tragični slučaj ubistva 19-ogodišnjeg mladića na Otoci u nedjelju navečer. 

"Apsolutni sam pristalica proaktivne komunikacije sa javnošću, te blagovremenog davanja informacija koje neće ugroziti istragu. U suprotnom kreira se prostor za različite špekulacije, u javnosti se pojavljuju različite verzije događaja i doprinosi širenju svojevrsne panike i nesigurnosti", navodi Katica. 

Istovremeno, ističe da kao ministar unutrašnjih poslova, nema nikakvu procesnu ulogu u provođenju Zakona o krivičnom postupku, odnosno provođenju anticipativnih istražnih radnji kao što je uviđaj.

U tom kontekstu precizira da je "organ koji vrši uviđaj i upravlja svim procesima - nadležno tužilaštvo, a u slučaju ubijenog mladića na Otoci, Kantonalno tužilaštvo KS i Uprava policije".

Katica smatra da je postojala opravdana potreba za informisanjem javnosti određenim pojedinostima ovog predmeta, navodeći da je stav Kantonalnog tužilaštva bio takav da se treba zaštiti proces istraživanja ovog krivičnog djela.

Naglašava da Kantonalno tužilaštvo rukovodi istragom, provodi je i nadzire rad organa unutrašnjih poslova – kriminalističke policije te da je nadležno da donosi odluke o tome koje radnje poduzimati u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, kao i koje informacije će podijeliti sa javnošću.

Katica izražava suosjećanje i saučešće porodici ubijenog mladića, navodeći da ne postoje riječi kojima bi se ublažio njihov bol i gubitak.

Istovremeno poručuje da će MUP Kantona Sarajevo poduzeti sve na potpunom rasvjetljavanju ovog djela.

U kontekstu odgovora na ostala pitanja koja su se pojavila prethodnih dana, Katica navodi kako su u resornom ministarstvu svjesni potrebe za pojačanim prisustvom policijskih službenika na terenu" i javnost mora znati da je to pitanje top prioritet koji rješavamo".

"U 2022. godini zaposlili smo 195 novih policijskih službenika, a upravo završavamo konkurse za prijem još 250 policijskih službenika i 30 mlađih policijskih inspektora. Do kraja 2025.godine u redovima MUP-a KS imat ćemo do 700 novih policajaca, mladih, stručnih i osposobljenih kadrova. Do sredine godine očekujemo da završimo sve potrebne procedure kako bi svi pripadnici Jedinice za saobraćaj na uniformama počeli nositi body kamere što je dodatno jačanje sigurnosnog faktora.", podsjeća Katica.

Kako u saopćenju nadalje navodi, ove godine se vrši nabavka oko 100 novih analitičkih kamera (trenutno ih je u KS raspoređeno oko 200) koje će biti postavljane u više faza u naredne dvije godine.

"U budžetu smo predvidjeli i sredstva za proširenje tzv. Sparta sistema na 20 novih lokacija, odnosno sistema kamera koje služe za provjeru i akviziciju registarskih tablica. Planirali smo u budžetu 1,5 miliona KM za nabavku novih mobilnih i stacionarnih radara. Sarađujemo i sa Ministarstvom saobraćaja KS na projektu adaptivnog upravljanja saobraćajem koji podrazumijeva stalni nadzor svih 165 raskrsnica u Sarajevu. Krajem 2025. godine planiran je završetak ovog projekta, a u okviru kojeg će se na svim semaforiziranim raskrsnicama u Kantonu postaviti videonadzorne kamere", navodi se u saopćenju.

Katica ističe kako se dugoročna vizija Ministarstva po ovom pitanju ogleda u uspostavi modernog i naprednog operativnog centra koji će, kako je planirano, biti smješten u novu zgradu MUP-a u Kolodvorskoj ulici.

"Tema koja je ponovo u žiži interesovanja javnosti je i nelegalno posjedovanje oružja i kako se izboriti s tim. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u sklopu kako redovnih, tako i vanrednih i pojačanih aktivnosti vrši oduzimanje nelegalno posjedovanog oružja i drugih predmeta. U 2023. godini kroz različite aktivnosti oduzeto je 16 pušaka, 59 pištolja, tri ručne bombe, 39 noževa, dva boksera, 55 predmeta podobnih za nanošenje tjelesnih povreda, 1.536 komada municije raznog kalibra, itd. Policija će nastaviti sa ovim aktivnostima, ali i na projektima smanjivanja maloljetničkog prestupništva koje je ključno u kreiranju zdravog društva i sigurnog okruženja", navodi se.

To su podaci koji, kako navodi, ohrabruju "jer bilježimo pad krivičnih djela sa učešćem maloljetnih lica za čak 10 puta i to isključivo zahvaljujući preventivnom djelovanju, tačnije primjeni pravilnika koji podrazumijevaju da profesionalci u obrazovanju prepoznaju faktore rizika i indikatore za nepoželjne oblike ponašanja i u skladu s tim izrađuju individualni plan brige za svako dijete. To je put kojim ćemo i dalje ići".

"Za kraj, želim iznijeti još nekoliko statističkih pokazatelja o konkretnom djelovanju MUP-a KS – Uprave policije u 2023.godini. U oblasti kriminaliteta bilježimo pad za 0,03 posto u odnosu na 2022.godinu, dok je broj rasvijetljenih slučajeva za 12,1 posto viši. U oblasti protiv imovine registrovano je 4,9 posto manje djela s ovim obilježjem nego 2022. godine: manje teških krađa, krađa i manje krađa u pokušaju. U toku 2023. godine evidentirano je 4.645 prekršaja protiv javnog reda i mira što je šest posto manje u odnosu na 2022. godinu", navodi Katica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti