U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu D.C

Održan okrugli stol o unapređenju ekonomskih odnosa između SAD i BiH

01.02.2024. 08:09 / Izvor: Akta.ba
amcham

Ovaj skup predstavlja značajan korak u jačanju međunarodnih trgovinskih veza.

Značajan događaj pod nazivom "Okrugli sto o perspektivama unapređenja ekonomskih i trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine" održan je u utorak, 30. januara, u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu D.C.. Ovaj skup predstavlja značajan korak u jačanju međunarodnih trgovinskih veza.

Nedim Hamzić, generalni sekretar Američke trgovačke komore u BiH, je prisustvovao ovom skupu zajedno sa drugim istaknutim učesnicima, uključujući Svena Alkalaja, ambasadora BiH u SAD-u, Vedrana Lakića, ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH, te ugledne predstavnike Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Ericu Simon i Johna Ashwortha. Među njima su bili i istaknuti poslovni lideri Rusmir Hrvić AS GROUP Boro Mioč (Erkona) i Benjamin Tikvina (IMBiH - Inkluzivni pokret za Bosnu i Hercegovinu) kao i cijenjene predstavnike iz U.S. Department of State, Svjetske banke, U.S. Chamber of Commerce i U.S. Department of Commerce .

Osim toga, događaju su prisustvovali Tihomir Stucka i Zlatko Hurtić iz Svjetske banke, Adnan Hurtić i Emir Nurkić iz Instituta za razvojni uticaj, kao i renomirani privrednici poput Azema Derviševića iz Sincere Construction LLC, Benjamina Tikvine u ime Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina, Edina Saračevića iz MezeHuba i Indire Bayer iz Wines of Illyria. Njihova raznolika stručnost i perspektive značajno su doprinijele dijalogu o unapređenju trgovinskih i poslovnih odnosa.

ameri

Nedim Hamzić je istakao potrebu za bilateralnom saradnjom u cilju stvaranja B2B prilika i misija razmjene, što je posebno odjeknulo uz podršku i priznanje Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Ovaj okrugli sto označava novi poglavlje u ekonomskim i trgovinskim odnosima između SAD-a i Bosne i Hercegovine. To je uzbudljivo vrijeme za obje nacije, sa jasno postavljenim putem ka zajedničkom rastu i jačanju veza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti