Ostala još 4 miliona KM za isplatu

U RS do sada isplaćeno 20 miliona KM za sanaciju posljedica afričke kuge svinja

01.02.2024. 09:18 / Izvor: SRNA
svinje

Za saniranje posljedica afričke kuge svinja za isplatu ostala još četiri miliona KM, od ukupno 24.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da su za saniranje posljedica afričke kuge svinja za isplatu ostala još četiri miliona KM, od ukupno 24.

On je podsjetio da su i danas isplaćena četiri miliona KM po ovom osnovu, te pojasnio da su to vanredna sredstva iz fondova koji su morali biti formirani kako bi poljoprivrednicima bila sanirana šteta.

"Trebaju nam hrana i domaći proizvod i zato smo primat stavili na tekuću proizvodnju. Sve mjere tekuće proizvodnje biće uvećane od 15 do 20, čak i 25 odsto", izjavio je Minić nakon razgovora sa poljoprivrednicima sa područja Semberije.

Za poljoprivrednike je najvažnija tema bila obnavljanje proizvodnje koja je pretrpjela štetu od afričke kuge svinja, a Minić je najavio i novi sastanak sa strukom, koji će biti održan za sedam dana u Bijeljini - u srijedu, 7. februara, dok će tema biti ponovni unos svinja u tov.

On je rekao da će izmjenom pravilnika do petka, 2. februara, biti definisano da više predmet obeštećenja neće biti oni koji ne budu registrovani.

"Napravili smo veliku uslugu i ustupak svima koji nisu bili u sistemu i svi su obeštećeni, ali sa tim prestajemo jer je u cijelosti ispoštovana potreba da se sanira šteta u tom nivou", rekao je Minić.

Minić je istakao da su u odnosu na prethodnu godinu za 50 odsto uvećana i izdvajanja resornog ministarstva za žene i mlade poljoprivrednike, s ciljem da mladi ostanu na selu.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama u agraru, Minić je kao novost naveo da oni koji su u protekle tri godine nabavili traktor neće imati pravo da konkurišu za nabavku te mašine, ističući i da je u protekle četiri godine u Republici Srpskoj nabavljeno gotovo 2.000 traktora.

Prema Minićevim riječima, novi princip je da subvencije neće biti dodjeljivanje za poljoprivredne površine koje su ugovorene, nego koliko se radilo unazad tri godine - da bi se izbjegle moguće malverzacije, dok je u prioritet stavljeno i navodnjavanje.

"Ministarstvo poljoprivrede planira učešće od 60 odsto u polisi osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Kada je riječ o Bijeljini i Gradska uprava učestvuje u tome sa 20 odsto, a ipak je osigurano zanemarivo malo", ocijenio je Minić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti