Sprječavanje manipulacija

EU pruža podršku Centralnoj izbornoj komisiji: Uskoro elektronsko brojanje glasova?

02.02.2024. 07:24 / Izvor: Avaz.ba
e glasanje

Izvođači će uskoro isporučiti softver, što će CIK-u omogućiti njegovu primjenu za predstojeće izbore, istakao je Koenig.

Sve je manje vremena za neophodne reforme koje je pred BiH i njene vlasti stavila Evropska komisija, a čije ispunjavanje nas približava članstvu u Evropskoj uniji.

Rok je mart ove godine, kada će se ponovo raspravljati o BiH, a jedan od uvjeta su izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na kompliciranu političku situaciju u našoj državi, mnogi zvaničnici pojašnjavaju kako je izuzetno važno usvojiti tehničke izmjene do marta, a kasnije se baviti ostalim izmjenama, piše "Avaz".

Uz sve to, ove se godine održavaju lokalni izbori, a međunarodni zvaničnici očekuju da tehničke izmjene već u oktobru budu primjenjive.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) obavezale su se da budu posrednici u pregovorima o izmjenama i eventualnim dopunama Izbornog zakona u BiH.

"Uoči općinskih izbora najesen ove godine, vlasti u BiH imaju istinsku priliku da riješe dugotrajne slabosti u dijelu integriteta izbornog procesa. Pregovori u Neumu i Sarajevu 2021. i 2022. godine pružili su sveobuhvatan temelj za takve reforme. Podsjećamo da je već dva puta većina u Zastupničkom domu glasala za paket integriteta. Pozivamo stranke u koaliciji na državnom nivou da postignu sporazum u skladu s evropskim standardima", rekao je za "Avaz" portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da bi napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta do marta 2024. godine, u ovom slučaju ključnog prioriteta 1., također pružio snažne argumente šefovima država i vlada zemalja članica da daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH na predstojećoj sjednici Evropskog vijeća.

Naglasio je da postoji niz tehnoloških rješenja koja bi unaprijedila sigurnost i integritet izbora u BiH.

"Poput elektronskih sredstava za identifikaciju birača i elektronsko skeniranje glasačkih listića, kako bi se spriječile manipulacije i olakšalo prebrojavanje. Evropska unija pruža podršku Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH kroz pilot-projekt za identifikaciju birača otiskom prstiju, kao i siguran softver za prijenos izbrojanih glasova i povezanih informacija direktno s biračkog mjesta u CIK. Implementacija pilot-projekta je u toku. Izvođači će uskoro isporučiti softver, što će CIK-u omogućiti njegovu primjenu za predstojeće izbore", istakao je Koenig.

Koenig je podsjetio da svaki građanin ima pravo očekivati da će se njegov glas čuti prilikom glasanja na izborima.

"Nažalost, vjerodostojne tvrdnje o neregularnostima na izborima u BiH narušile su povjerenje u izborne rezultate, ali i u demokratske institucije BiH. Iz tog razloga, u prvom od četrnaest ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije poziva se BiH da "osigura da se izbori provode u skladu s evropskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije", rekao je Koenig.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti