Traže službenike na 50 pozicija

Elektroprivreda traži referente sa završenom srednjom školom, studenti ogorčeni

02.02.2024. 08:43 / Izvor: Hercegovina.info
ep hzb

Foto: Hercegovina.info

JP Elektroprivreda HZ-HB raspisala je konkurs za prijem radnika na neodređeno vrijeme.

JP Elektroprivreda HZ-HB raspisala je konkurs za prijem radnika na neodređeno vrijeme. Iz ove kompanije traže službenike na čak 50 različitih pozicija.

Jedna od pozicija koje upadaju u oči je ona gdje se traže dva referenta ili referentice za odnose s javnošću, odnosno referenti za komunikaciju koji ili koja bi trebala pomoći u Sektoru korporativnih komunikacija, Služba za odnose s javnošću, piše Hercegovina.info.

Naime, za tu poziciju u konkursu se traži SSS, srednja škola društvenog ili tehničkog smjera, 6 (šest) mjeseci radnog iskustva, te rad na računaru.

Rukovoditelj Sektora korporativnih komunikacija Marija Buntić nije se javila na telefonski poziv, pa su joj novinari poslali e-mail sa upitom kojeg će, kako navodi Hercegovina.info, objaviti kada i ako im ikada odgovori.

Htjeli su dobiti komentar i od nekoga od voditelja nastave na odsjeku za odnose s javnošću na mostarskom Sveučilištu, no niko od profesora koje su kontaktirali nije bio raspoložen za izjavu, odnosno da zaštiti svoje studente i dignitet struke.

Na tu činjenicu redakciji portala Hercegovina.info ukazali su studenti Sveučilišta u Mostaru, smjer Odnosi s javnošću. Ogorčeni studenti pitaju se zašto uopše studiraju i izdvajaju velike svote novca (oko 1.500 KM za jednu akademsku godinu na master studijima) kada su željeni posao mogli dobiti i sa srednjom školom.

Gordana Banović, student završne godine master studija Odnosa s javnošću, dobitnik Dekanove i Rektorove nagrade i jedna od 72 najbolja studenta u FBIH za cijeli preddiplomski studij istupila je u ime svojih kolega sa odsjeka, te izrazila nezadovoljstvo.

"U gradu koji je prvu generaciju studenata na studiju Odnosi s javnošću dočekao 2014. godine, s ponosom govoreći da smo prvi sveučilišni studij na ovim prostorima koji nastavu izvodi na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, samo nekoliko metara od tog istog sveučilišta u jednom javnom poduzeću događa se nepravda nepojmljiva svim barem malo školovanim ljudima. Moje je mišljenje da je nepravedno i nepromišljeno objavljen natječaj Elektroprivrede, za koji je očigledno već unaprijed utvrđena ciljana skupina prijavljenih, ne znači ništa drugo nego poniženje za sve nas koji su uložili godine truda i učenja baš u tu sferu. Ako naš posao može obavljati netko sa srednjom školom, baš tako je naglašeno, zašto su dopustili da postoji fakultet, a kamoli još kasnije stepenice. Što ovo treba poručiti novim generacijama, jer izgleda da nema potrebe da upisuju naš fakultet, plaćaju i uče, za svoju funkciju neće moći ni konkurirati, pa evo, pitamo vas, gdje će raditi naši mladi stručnjaci? Ako želimo raditi u svojoj struci, mi moramo sakriti svoje diplome, da bi nas uopće razmotrili, inače bismo bili prekvalificirani", kazala je Banović za Hercegovina.info

Drugo pitanje postavljeno je upravo zbog čega smatraju da im osoba sa završenom srednjom školom može biti pojačanje u sektoru komunikacija u kojima je vrlo lako napraviti krivi potez i ugroziti reputaciju i imidž kompanije.

Ironično je kako EP HZHB i Sveučilište u Mostaru imaju ostvarenu saradnju upravo po pitanju odnosa s javnošću.

Naime, u sklopu kolegijuma Medijski sistemi organizovale su se posjete u kojima su studenti novinarstva i odnosa s javnošću, osim teorije, upoznali s praksom odnosa s javnošću u realnom sektoru, konkretno s odnosima s javnošću u javnim preduzećima. I danas traje ta saradnja, a studenti u EP HZHB mogu birati i žele li odraditi praksu. Praksu kojoj će ih ubuduće podučavati slabije obrazovan kadar od njih samih.

Pretražena je i arhivu javnih oglasa za istu poziciju u drugim kompanijama i nije nađen niti jedan oglas za komunikacijskog i referenta za odnose s javnošću za kojeg se traži samo srednjoškolsko obrazovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti