Grebović: Požar u JP 'Deponija' izazvan namjerno, potencijalna šteta i za okoliš (VIDEO)

05.02.2024. 11:29 / Izvor: Fena
deponija

Velika materijalna šteta nastala je u požaru koji je u nedjelju navečer izbio na deponiji Uborak u Mostaru.

Velika materijalna šteta nastala je u požaru koji je u nedjelju navečer izbio na deponiji Uborak u Mostaru, a za koji je direktor JP "Deponija" Mirhad Grebović ustvrdio da je izazvan namjerno.

Ekipi Fene bile su dostupne i snimke s nadzorne kamere na kojima se vidi kako jedna osoba u kasnim večernjim satima pali fitilj na lokaciji gdje je izbio požar.

"Sinoć je došlo požara za koji smo sigurni da nije bilo samozapaljenje nego da je izazvan namjerno. Pričinjena je ogromna materijalna šteta i potencijalna šteta po okoliš i zrak", izjavio je za Fenu Mirhad Grebović, direktor JP "Deponija" u Mostaru.

grebovis

Po njegovim riječima, u potpunosti su izgorjela dva kamiona koja su bila angažirana na građevinskim radovima te hidroizolacijska folija i geotekstil koji su bili planirani da se ugrade u sklopu sanacije, odnosno racionalizacije i zaštite tla oko starog Uborka i aktivnih ploha.

Podsjeća da je nabavna cijena hidrizalocijske folije, u sklopu tendera koji je bio raspisan za realizaciju projekta, bila oko 400 000 maraka.

Šteta je, kaže direktor JP "Deponija", mogla biti i veća te zahvatiti i ostale strojeve koji su bile u neposrednoj blizini, kao i tijelo deponije da policija i vatrogasci nisu reagirali.

"Učinjen je veliki korak unazad te se nadam da će policija u što skorije vrijeme otkriti počinitelja ovoga nemiloga događaja", ocijenio je Grebović.

 Direktor JP "Deponija" podsjeća da je u proteklom razdoblju Grad Mostar zajedno s Deponijom i Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam uložio ogromne napore kako bi se dokumentacija i rad na deponiji unaprijedili i doveli u sklad s europskim normama i zakonima.

"Izrađen je određeni broj dokumenata koji govori kako da se sanira stari Uborak, jedan prostor između aktivnih ploha i starog Uborka koji je do sada bio nezaštićen od utjecaja otpada. Urađeni su dokumenti u skladu s instrukcijama Federalne uprave za inspekcijske poslove i u skladu s tim poduzete određene radnje, nabavljen je materijal koji je trebao biti ugrađen u taj prostor kako bi se osiguralo tlo i prostor oko stare deponije, tj. Uborka i aktivnih ploha", istaknuo je Grebović.

deponija

Ovim nesmotrenim činom sav taj trud, upozorio je, doveden je u pitanje.

Naime u skladu s instrukcijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma i instrukcijama Federalne uprave za inspekcijske poslove, već su bili urađeni pripremni radovi, zaštita potoka Sušica koji tuda prolazi.

Ostalo je bilo, napominje Grebović, samo da se ugradi spomenuta folija, geotekstil i ostali materijali u skladu s projektom te da se dobije cjelokupan prostor u potpunosti zaštićenog tla od eventualnih negativnih prodora vode s otpada koji se nalazi na starom Uborku.

"Sada ostaje da sačekamo nadležne institucije, Tužiteljstvo i MUP, da odrade svoj dio posla pa ćemo vidjeti kako dalje", zaključuje direktor JP "Deponija".  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti