NEZADOVOLJNI PONUDAMA

Propao pokušaj prodaje jednog od najvećih proizvođača "zelene" energije u BiH

06.02.2024. 09:48 / Izvor: Hercegovina.info
toming

Osnivač i vlasnik poznate firme GP Toming iz Drinovaca kod Gruda, Miro Tomas, najavio je u prodaju 100 posto udjela u ovoj firmi.

Jedan od najvećih proizvođača energije iz obnovljivih izvora u cijeloj BiH, firma GP Toming iz Gruda u vlasništvu Mire Tomasa, bila je ponuđena na prodaju putem aukcije.

U oktobru je Miro Tomas, kao jedini član, u ime skupštine društva objavio odluku o prodaji 100 postotnog udjela u ovoj kompaniji.

Kako saznaje Hercegovina.info, nekoliko je kupaca bilo zainteresirano, no na kraju, Tomas nije bio zadovoljan niti jednom ponudom, te GP Toming ostaje u njegovom vlasništvu i dalje.

Osnivač i vlasnik poznate firme GP Toming iz Drinovaca kod Gruda, Miro Tomas, najavio je u prodaju 100 posto udjela u ovoj firmi javnim nadmetanjem.

Aukcija je održana za 29. januara, a svi zainteresirani kupci su, nakon uplate garancije od 50.000 KM, mogli pogledati sve poslovne knjige i izvršiti dubinsku analizu poslovanja firme.

Društvo GP Toming d.o.o. je osnovano 1995. godine sa osnovnom djelatnosti graditeljstva, a od 2012. godine intenzivno ulaže u izgradnju solarnih elektrana i počinje baviti proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Trenutno u svom portfelju ima elektrane instalirane snageu od 14.066 kWp što ga svrstava u najveće proizvođače iz obnovljivih izvora energije na području Bosne i Hercegovine.

Vlasnici su velikih solarnih postrojenja u Drinovcima, Hodovu, Ljubuškom, Krenici i Grudama, a trenutno je u toku izgradnja fotonaponske elektrane Petnjik ukupne instalirane snage 45 MWp.

Firma GP Toming je na kraju 2022. godine imala imovinu vrijednu 30,7 miliona KM, ostvarila godišnji promet od 19 miliona KM i dobit od 7,2 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti