TUŽILAŠTVO BiH

Predložen pritvor za Dženisa Kadrića i Alema Hodovića: Osumnjičeni su za pranje novca

09.02.2024. 08:05 / Izvor: Akta.ba
SKY

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Dženisa Kadrića i Alema Hodovića.

Dženis Kadrić, rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije i Alem Hodović, rođen 1983. godine u Priboju.

"Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto. Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi iz Sky i Anom aplikacija da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila organizovanim kriminalom, povezanim sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranjem novca, a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, odnosno skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina.

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici MUP-a KS, dok je podršku pružala Obavještajno-sigurnosna agencija BiH s kojom je ostvarena intenzivna saradnja.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, vojno-komunikacijska oprema, četiri puške, kao i četiri pištolja, dva skupocjena motorna vozila, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti