Predmet Stojčinović i drugi: Potvrđena optužnica za poreznu utaju ili prevaru

09.02.2024. 12:52 / Izvor: Akta.ba
sud bih

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Jevra Stojčinović i drugi koja optuženu Stojčinović i pravno lice "Natali" d.o.o. Doboj.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Jevra Stojčinović i drugi koja optuženu Stojčinović i pravno lice "Natali" d.o.o. Doboj tereti za poreznu utaju ili prevaru.   

Optužena Stojčinović se tereti da je od 11.4.2014. do 31.12.2018. godine kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje u pravnom licu "Natali" d.o.o. Doboj, u okviru poslovne djelatnosti ovog pravnog lica poduzimala pro forma radnje definisane kao "fiktivni promet".

Prema tužbenim navodima, to je činila tako što je pribavljala lažne fakture o nabavci roba i usluga koje glase na druga pravna lica, pa je tako pribavljene fakture i promete evidentirala u svojim poslovnim evidencijama i u svojim prijavama samooporezivanja podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao da je promet stvarno izvršen, odnosno neosnovano iskazala ulazni porez na dodanu vrijednost sa pravom odbitka u ukupnom iznosu od 594.991,00 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Kako se nadalje navodi, pravno lice Natali d.o.o. Doboj, kao porezni obveznik, raspolagalo je protupravno ostvarenom imovinskom koristi, u iznosu od 594.991,00 KM, koju je u ime, za račun i u korist istog, kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje u pravnom licu, ostvarila optužena Jevra Stojčinović, saopćeno je iz Suda BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti