U Njemačkoj četverodnevni radni tjedan, a u BiH i nedjelja problem

11.02.2024. 09:47 / Izvor: Večernji List
radnici

Dok Zapad skraćuje radni tjedan, za poslodavce u Bosni i Hercegovini još je uvijek sporna neradna nedjelja.

Zagovornici skraćivanja radnog tjedna nadaju se da će to učiniti radnike sretnijima i produktivnijima u vrijeme kada je rast produktivnosti u Njemačkoj spor i nedostaje radne snage. Četverodnevni radni tjedan povećao bi dobrobit radnika, učinio ih produktivnijima

Dok Zapad skraćuje radni tjedan, za poslodavce u Bosni i Hercegovini još je uvijek sporna neradna nedjelja. Naime, u 45 kompanija diljem Njemačke počela je primjena četverodnevnog radnog tjedna, tijekom koje će se utvrđivati učinci četverodnevnog radnog tjedna na plaću kakva je bila tijekom petodnevnog radnog tjedna. Testiranje će trajati pola godine.

Veća produktivnost

Inicijativu za četverodnevni radni tjedan vodi berlinska konzultantska kompanija Intraprenor u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Globall (4DWG). Zagovornici skraćivanja radnog tjedna nadaju se da će to učiniti radnike sretnijima i produktivnijima u vrijeme kada je rast produktivnosti u Njemačkoj spor i nedostaje radne snage. Prema podacima Središnje banke Njemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u studenome 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta je produktivnost još uvijek mnogo veća od produktivnosti drugih velikih europskih ekonomija. Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini onih koji su imali priliku raditi četiri dana u tjednu, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Vjeruje se da bi to ohrabrilo one koji ne žele raditi jer smatraju da je petodnevni radni tjedan predug za to da nađu posao.

Dakle, postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage. Njemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) objavila je u studenome 2023. da se polovina njemačkih kompanija bori s popunjavanjem radnih mjesta. Izvršni direktor DIHK Achim Dercks istaknuo je kako su tisuće nepopunjenih radnih mjesta prošle godine prouzročile gubitak od 90 milijardi eura, što je više od dva posto njemačkog BDP-a.

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 posto zaposlenih Nijemaca želi imati mogućnost raditi četiri dana tjedno. Više od tri četvrtine podržava Vladinu odluku o razmatranju uvođenja četverodnevnog radnog tjedna, a dva od tri poslodavca također podržavaju Vladinu odluku. Značajna većina (75 posto) smatra da bi četverodnevni radni tjedan bio poželjan za zaposlene, dok 59 posto smatra da bi bio prihvatljiv za poslodavce. Gotovo polovina poslodavaca (46 posto) smatra da je testiranje četverodnevnog radnog tjedna izvedivo na radnom mjestu.

Podsjetimo, u pojedinim gradovima i općinama već je neko vrijeme na snazi zabrana rada nedjeljom, a Vlada Federacije BiH je krajem prošle godine utvrdila nacrt Zakona o unutarnjoj trgovini kojim se, među ostalim, uvodi obvezna neradna nedjelja za trgovce. Ova zakonska odredba neće se odnositi na pekarnice, cvjećarnice, kao ni na prodajne objekte unutar zračnih luka, benzinskih crpki, bolnica i slično. Mišljenja javnosti su podijeljena. Jedni smatraju da je odluka opravdana, drugi da će ovaj zakon dovesti do nove diskriminacije radnika u trgovinama, ali i problema za stanovništvo i ekonomiju.

Ogroman iskorak

Odluka Vlade obradovala je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, koji već nekoliko godina čeka na tu odluku. Svjesni da su određeni gubici mogući u početku, smatraju - morat ćemo se naviknuti kupovati preostalih šest dana u tjednu.

"Definitivno će ovo biti ogroman iskorak u smislu reguliranja rada tijekom tjedna. Ono što je za nas bitno - omogućavanje radnicima u ovom sektoru, prvenstveno radnicama koje rade u sektoru trgovine, da budu kući vikendom sa svojom djecom koja samo vikendom nisu u školi - kazala je tom prilikom Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH. Ovu odluku pozdravili su i građani te dio poslodavaca, dok dio njih tvrdi da će takva odluka dovesti do otpuštanja radnika. - Naravno da ima i onih koji su protiv ovih promjena. Međutim, ogromna većina je za - radnici su za i poslodavci su za, ne zato što imaju koristi, nego zato što je to nužno zlo. Zbog konstantnog odljeva radne snage teško je napraviti smjene i teško je osigurati taj jedan slobodan dan koji radnici u ovom sektoru imaju", dodala je Beširović. I dok Zapad ide prema tome da radnici rade četiri od sedam, u BiH je poslodavcima malo i šest od sedam dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti