KAKO OPSTATI

Jašarspahić: Privreda će preživjeti - zahvaljujući samim privrednicima

13.02.2024. 08:22 / Izvor: Federalna.ba
jašarspahić

Prva tema i glavno pitanje za početak tjedna - hoće li bh. privreda preživjeti?

Prva tema i glavno pitanje za početak tjedna - hoće li bh. privreda preživjeti? Preopterećena je fiskalnim i parafiskalnim nametima. Problem koji se dugo rješava, a nikako da se riješi.

Bh. industrija bilježi pad izvoza. Vlast obećava povećanje minimalne plaće, radnici se nadaju, poslodavci strepe. Čini se sumorno vrijeme za bh. privredu.

No, ima i sjajnih primjera koji dokazuju da se i u ovakvim uvjetima može.

Gost emisije Rezime na Federalnoj televiziji bio je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Naravno da će bh. privreda preživjeti, ali prvenstveno zahvaljujući naporima samih privrednika, konstatovao je Jašarspahić.

"Oni su već dugi niz godina navikli da jedino kroz svoj organizovan rad i udruženja, praćenje trendova - samo svojim snagama mogu uspijevati na veoma zahtjevnim tržištima EU. To su pokazali u postpandemijskom periodu kada su mnogi od njih u globalnim lancima snabdijevanja, ne samo zadržali pozicije, nego čak dobivali nove poslove. Dalji razvoj situacije, krize u snabdijevanjima dovode do toga da je tim kompanijama sve teže i teže, i bitno im je dati maksimalnu podršku sa svih nivoa u BiH", pojasnio je on.

Dodaje da je bh. privreda zavisna o poremećajima u globalnim lancima snabdijevanja, a također velika je ovisnost o svom glavnom izvoznom tržištu – Zapadne Evrope.

"Sam pad industrijske aktivnosti u tim zemljama, dovodi do smanjenja narudžbi i time se osjeti pada industrijske proizvodnje u BiH. BiH nije izolovana u tome. Ovo je neka vrsta krizne situacije, i potrebno je na svim nivoima da se budžeti okreću ka tome da se pomogne kompanijama", kazao je. 

Govoreći o tome kako privući strane investitore, Jašarspahić ističe da su 'naš najveći adut - naši ljudi'.

"To je najveći resurs. Upravo su primjer sredine kao Živinice, Tešanj, Gračanica, Gradačac i niz drugih. Postoje sredine koje su prerađivački opredijeljene. Kvalitet je u ljudima koji su se pokazali koji su u poslu odgovorni, precizni, tačni i mogu da uče. Industrijski grad je samo pojam. Mi se trebamo vratiti na industrijske zone i pojačati ih. One mogu biti još uspješnije ukoliko im se da veća sloboda prilikom donošenja određenih dozvola", naveo je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti