"Do sada je situacija bila šizofrena"

Od danas Mostar konačno ima ujedinjeno komunalno preduzeće

13.02.2024. 13:18 / Izvor: N1
mostar

Grad Mostar je, zbog podijeljenosti, imao problem i sa organizacijom komunalnih preduzeća.

Grad Mostar je, zbog podijeljenosti, imao problem i sa organizacijom komunalnih preduzeća, i samim time - odvozom i prikupljanjem smeća i održavanjem čistoće. Od danas Mostar, konačno, ima ujedinjeno komunalno preduzeće. J.P. "Parkovi" i J.P."Komunalno" od danas su integrisani, a ugovor je potpisan u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

"Ovo je prevažan momenat za Grad Mostar. Prošle godine ujedinilo se strateško poduzeće za vodosnadbijevanje. Tamo imamo ozbiljne pomake, isto to očekujemo i u ovom slučaju", saopštio je danas medijima gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Dodao je da je ovo i simbolički važan momenat, jer će poslati sliku o integracijskim procesima. Dodatna vrijednost je i činjenica da će jedinstveno poduzeće puno racionalnije koristiti sredstva koja mu se dodijele.

“Dosad se grad čistio po jednom režimu sa jedne strane, a po drugom režimu sa druge strane. Imali smo šizofrenu situaciju. Siguran sam da ćemo sada zajedničkim snagama srediti ovaj grad”, poručio je Kordić.

Medijima se obratila i Jadranka Senkić, dojučerašnja direktorica Javnog komunalnog preduzeća Parkovi.

“Puno energije smo potrošili na proces ujedinjenja kako bi on prošao bezbolno za sve naše djelatnike, oni su najbitniji u cijeloj priči. Ubuduće ćemo puno više, kroz naše kampanje, Facebook, otvorene linije, biti otvoreni prema našim građanima, oni to zaslužuju. Sve što budemo radili biće transparentno i vidljivo. Jedinstveno udruženje biće puno efikasnije, a naš grad čišći”, poručila je.

Građani će najkasnije za nekih desetak dana vidjeti ujedinjenje na terenu, dodao je u svom obraćanju Đani Rahimić, direktor novog jedinstvenog komunalnog poduzeća, J.P “Komunalno”.

“Još ovaj mjesec ćemo poslovati odvojeno, kako bismo završili procese, ali danas je napravljen najvažniji korak u tom pravcu”, poručio je, dodavši da se radnici ne trebaju brinuti za radna mjesta.

Štaviše, naveo je kako se mogu očekivati i povećanja plata, ponajviše zbog činjenice da se radi o teškim i nezahvalnim poslovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti