Jedan od 14 ključnih prioriteta

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili Zakon o sprječavanju pranju novca

16.02.2024. 11:53 / Izvor: Fena
dom naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici po hitnom postupku usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti  koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Delegati Doma naroda su prihvatili i zaključak koji je predložio drugi zamjenik predsjedavajućeg tog doma Nikola Špirić (SNSD) kojim se zadužuju sekretari oba doma PS da u saradnji sa predlagačem zakona isprave normativno-tehničke greške sadržane u mišljenju zakonodavno-pravnog sektora, a s ciljem da ne bi bilo mogućnosti za različita tumačenja.

Usvajanjem tog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Evropskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

Novi zakon harmonizira sistem sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom državnog parlamenta je 21. decembra 2023. godine, također po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvajanjem tog zakona završena je današnja hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti