Najavljena zvanična odluka

SDP istupa iz parlamentarne većine u BPK i ide u opoziciju?

19.02.2024. 15:35 / Izvor: Faktor
BPK

Obavijest SDP-a Goražde čudna njegovim zastupnicima a o odlasku u opoziciju će čekati stav centrale.

Kantonalni odbor SDP-a Goražde protekle je sedmice javnost izvijestio o odluci o istupanju iz većine u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i učešća u Vladi BPK. 

Međutim, za realizaciju odluke će SDP-ovi funkcioneri ipak sačekati stav centrale ove stranke u Sarajevu.

U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona SDP ima dva zastupnika, Amira Sijerčića i Edina Mujkovića, a u Vladi ima ministra unutrašnjih poslova Nusreta Hubjera.

"Čekamo stav centrale. Ne bismo sada davali izjave. Čudna je ta obavijest. Mi nismo bili na toj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a iz privatnih razloga. Ali obavijest nema obrazloženja pa nas malo čudi", izjavio je za Faktor tada zastupnik SDP-a Amir Sijerčić.

Ova odluka je iznenadila partnere SDP-a u vlasti, ali i same SDP-ove zastupnike u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona.

"O razlozima za odluku o istupanju SDP-a iz parlamentarne većine u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) izvijestit ćemo javnost u narednim danima, zajedno s vrhom ove stranke", kazao je danas Ernest Imamović, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Goražde.

 

Većinu u Skupštini BPK formiralo je osam stranaka, i to Narod i pravda i Novi početak sa po tri zastupnika, sa po dva zastupnika Stranka za BiH, Nova politička inicijativa i SDP, te po jednim zastupnikom Bh. demokrata, SBB-a i Nezavisne građanske liste.

Tu većinu čini 15 zastupnika, a bez dva SDP-ova ona spada na 13 zastupnika, što je tijesna većina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti