PROCES REORGANIZACIJE

Uspješno realizovana prva faza zbrinjavanja viška radnika u RMU "Zenica"

20.02.2024. 11:02 / Izvor: Akta.ba
RMU ZENICA

U periodu od 01.09.2023.godine ukupan broj radnika smanjen je za 199.

U okviru procesa reorganizacije Rudnika mrkog uglja "Zenica" pokrenutog s ciljem optimizacije radne snage i postizanja stabilnog i samoodrživog poslovanja, uspješno je okončana prva faza zbrinjavanja viška radnika u RMU. U periodu od 01.09.2023.godine ukupan broj radnika smanjen je za 199 i zaključno sa 31.01.2024.godine, broj uposlenika u RMU je 615.

Pokretanje procesa reorganizacije RMU rezultat je usaglašavanja kojeg su 25.09.2023.godine, postigli predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, JP Elektroprivreda BiH, RMU "Zenica", Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata radnika RMU "Zenica".

Aktivnosti koje su provedene:

  • Usvojen Pravilnik  o organizaciji RMU „Zenica“
  • Usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU „Zenica“
  • Donesen Program zbrinjavanja viška radnika uz dobivanje saglasnosti Samostalnog sidikata radnika rudnika u FBiH  i Samostalnog sindikata radnika RMU „Zenica“
  • Definisani Kriteriji  za određivanje viška radnika na osnovu kojih je sačinjena lista viška Radnika u RMU  „Zenica“.

Sredstva za realizaciju Programa zbrinjavanja viška radnika u iznosu 12,8 miliona KM, obezbjedila je JP Elektroprivreda BiH putem ugovora o pozajmici RMU "Zenica". Navedenim sredstvima izvršena je uplata zaostalih obaveza prema PIO/MIO, doprinosa za nezaposlene, isplata otpremnina i uplata zaostalih obaveza prema radnicima iz radnog odnosa.  

Aktivnosti na zbrinjavanju viška radnika u RMU "Zenica" su provedene uz podršku Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije i Vlade FBiH, pomoć JP Elektroprivreda BiH, aktivno učešće i davanje potrebnih saglasnosti  Samostalnog sidikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata radnika RMU "Zenica", te pomoć drugih institucija i organizacija. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti