Dokument od 50-60 stranica

Sekcije EAT inženjera: BiH treba žurna digitalna strategija

20.02.2024. 11:43 / Izvor: Fena
eat

Nije im cilj kritizirati i vraćati se u prošlost, nego ponuditi svoju pomoć da se neke stvari što prije pokrenu s mrtve tačke.

Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem naglašava kako Bosna i Hercegovina po svim kriterijima zaostaje u svom digitalnom razvoju te ponudila svoju pomoć kako bi se barem donekle pokušao uhvatiti priključak s razvijenim državama u Evropi i svijetu.

"U medijima je objavljena  analiza o digitalnom razvoju Bosne i Hercegovine, ili bismo se usudili reći o 'digitalnom zaostajanju i (ne)razvoju BiH'. Konstatirano je ono što mi već duže vrijeme spominjemo i pišemo – Bosna i Hercegovina po svim kriterijima zaostaje u svom digitalnom razvoju, a samim time zaostajemo u osnovnoj podlozi za razvoj modernog gospodarstva i za privlačenje značajnijih stranih investicija", navode iz EAT-a.

Kako dodaju, nije im cilj kritizirati i vraćati se u prošlost, nego ponuditi svoju pomoć da se neke stvari što prije pokrenu s mrtve tačke i da se pokuša barem donekle uhvatiti priključak s razvijenim državama u Evropi i svijetu.

"Bosni i Hercegovini treba žurna digitalna strategija. Nije to dokument od stotine ili tisuće stranica. To je dokument od 50-60 stranica, ali dokument u kojem će slijedno biti pobrojane žurne aktivnosti koje treba provesti i u kojem će biti jasno napisano što tko treba napraviti. I to na svim razinama – od državne, preko entitetske pa do lokalne. Strategija u kojoj će svaka tvrtka prepoznati što su njezini zadaci i očekivanja od nje. Naravno država i entiteti trebaju takvim tvrtkama i organizacijama omogućiti olakšice. I sve to bi bilo jasno navedeno u jednom takvom dokumentu", naglasili su iz EAT-a.

Kako navode, "dok se u svijetu već intenzivno radi na standardizaciji 6G mobilne mreže (komercijalizacija prvih 6G mobilnih mreža očekuje već negdje 2029. godine), mi u BiH očekujemo raspisivanje tendera za 5G licence negdje u 2026. godini (a možda ili čak vjerojatnije i nakon te godine)".

"Definitivno stoji tvrdnja da u svijetu telekomunikacija i informatike zaostajemo jedno desetljeće a možda i više. Takvo zaostajanje u području agronomije ili turizma je ogromno, u telekomunikacijama i informatici je katastrofalno", naglasili su.

Pozvali su sve da započnu raditi konkretne stvari u digitalizaciji društva u Bosni i Hercegovini.

"Nudimo vam našu pomoć i ekspertizu, jer nikada kao sada je nastupilo vrijeme da se započne slušati glas struke", poručuju iz Sekcije EAT inženjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti