vlada ne servisira preuzete obaveze

Javno preduzeće pred kolapsom: "Vlada svjesno gasi Željeznice RS"

22.02.2024. 13:16 / Izvor: N1
vlada rs

Budžetom za 2024. godinu ponovo je planirano 20 miliona maraka, no kako kaže, ponovo ništa nije uplaćeno.

"Po planu budžeta Vlade RS za 2023. godinu planirano je 20 miliona maraka za Željeznice RS, rebalansom budžeta taj iznos je smanjen na 10 miliona maraka, no uplaćeno je samo pet miliona", kaže predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Budžetom za 2024. godinu ponovo je planirano 20 miliona maraka, no kako kaže, ponovo ništa nije uplaćeno.

"Prije 10 dana uputili smo poziv Vladi RS da ae organizuje zajednički sastanak oko gorućeg problema na željeznicama jer vlada ne servisira preuzete obaveze, finansiranje željeznica ide iz vlastitih prihoda i to nije dovoljno ni za plate radnika. Zato vlada mora da ispoštuje redovne obaveze. Naš je prijedlog bio da se isplaćuje na mjesečnom nivou. Vlada svjesno gasi Željeznice RS, pogotovo jer povećanje plata u željeznicama se nije događalo, odnosno nije pratilo rast troškova", rekao je Tepavčević.

Dodaje i da će u martu izaći sa konkretnim inicijativama. Biće organizovan okrugli na kojem će biti pozvani svi Sindikati u RS, Vlada RS, Privredna komora te Udruženje poslodavaca o položaju radnika u RS.

"Pokušavamo da nađemo rješenja jer Vlada koja je ključni socijalni partner svoju obaveze ne realizuje. Povećanjem najniže plate smo degradirali obrazovanje, stručnost radnika u RS. Jedino je vlada profitirala jer je obezbjedila dodatne prihode u budžet", dodaje Tepavčević.

Daje podršku i sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik jer se kako kaže bore za opstanak preduzeća.

"Neće imati dovoljne količine uglja ukoliko ostane na snazi koncesija pogotovo jer ima još jedna koncesija iz 2013. godine", rekao je Tepavčević.

Povodom najava da će potencijalno doći do poskupljenja struje zbog nedavne presude u korist slovenske elektroprivrede, Tepavčević kaže da imaju garanciju iz Vlade sa neće doći do povećanja električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti