IZOSTALA REAKCIJA NADLEŽNIH

Mještani Bistrice: Pljuštaće nove tužbe zbog uglja

24.02.2024. 10:10 / Izvor: Nezavisne novine
rudnik

Po svim pravilnicima, normativima, ekološka dozvola nije mogla da bude izdata jer nisu ispunjeni uslovi za izdavanje.

Nakon što je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo upotrebu rudarskog objekta na ležištu Bistrica kod Prijedora privrednom društvu "Drvo-eksport" iz Teslića, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, grupa građana iz Bistrice ističe za "Nezavisne novine" da dozvola nikako nije mogla biti izdata jer nisu ispunjeni potrebni uslovi, te kako kažu, njihov sljedeći korak je tužba protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Naime, kako je istakao Zoran Ninić, mještanin ove mjesne zajednice, po svim pravilnicima, normativima, ekološka dozvola nije mogla da bude izdata jer nisu ispunjeni uslovi za izdavanje.

"Mi smo uputili primjedbe prije nego što je sama dozvola izdata, dokumentovali, dali fotografije, stanje na terenu. Nijedan akt koji definiše zaštitu životne sredine nije ispoštovan", kazao je Ninić. 

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske kazali su da je upotrebna dozvola izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija.

"Koncesionar tek sada može da eksploatiše ugalj u komercijalne svrhe i da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni eksploatisanog uglja. Ovaj iznos predstavlja prihod budžeta Republike Srpske i budžeta lokalne zajednice, kojoj se uplaćuje 70 odsto prikupljenih sredstava", saopštili su iz nadležnog ministarstva i dodali da je koncesioni ugovor za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji zaključen krajem septembra prošle godine.

"Koncesionar je od tada pripremao svu potrebnu dokumentaciju te je, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, u međuvremenu vršio probni rad", dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" u januaru pisale, grupa građana iz mjesne zajednice Bistrica u Prijedoru podnijela je tužbu protiv koncesionara kompanije "Drvo-eksport", grada Prijedora i Republike Srpske zbog otvaranja rudnika uglja lignita na području ove mjesne zajednice.

Kako je tada Ninić rekao, problemi u Bistrici traju od aprila prošle godine dolaskom kompanije "Drvo-eksport", te da je prostor koji je ranije bio predviđen kao etno-selo sada devastiran.

"Došli su bagerima bez identifikacije i počeli su sa grubim radovima, mislili smo da nadležne institucije nisu upoznate s tim te smo se obratili lokalnoj zajednici, lokalnim i državnim inspekcijama, nadležnim institucijama na nivou Vlade RS, premijeru RS, ali nikakva reakcija nije uslijedila", kazao je Ninić, dodajući da je očigledno izostala reakcija nadležnih, zbog čega su bili prinuđeni da podnesu tužbu.

Istakao je da je poražavajuće što su građani morali da tuže Republiku Srpsku.

Radmila Zrnić, mještanka mjesne zajednice Bistrica, navela je da radovi u rudniku uglja ugrožavaju njen posjed.

"Bageri koji rade u blizini mog zemljišta potkopavaju teren, zbog čega se moja parcela odronila", kazala je tada Zrnićeva.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 14. septembra prošle godine dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja lignita za ležište Bistrica kompaniji "Drvo-eksport" iz Teslića. Ova odluka je dan kasnije objavljena u "Službenom glasniku RS", dok je 16. septembra stupila na snagu.

Vlasnik ove firme je Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD-a u Tesliću, te bivši kandidat za načelnika ove opštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti