Šest godina odlaganja

Vlast prokockala 2,9 miliona eura za cestu Nevesinje – Berkovići

26.02.2024. 08:22 / Izvor: ImpulsPortal
RS

Kraljevina Nizozemska neće uplatiti 2,9 miliona eura za rekonstrukciju ceste Nevesinje – Berkovići, koje je vlada te zemlje odobrila još 2018. godine.

Kraljevina Nizozemska neće uplatiti 2,9 miliona eura za rekonstrukciju ceste Nevesinje – Berkovići, koje je vlada te zemlje odobrila još 2018. godine.

Ishod je to šestogodišnjeg odlaganja vlasti u Republici Srpskoj da ispune svoj dio preuzetih obaveza na projektu, ali i otvorenih pokušaja manipulacije nepovratnim grantom i pokušajem preusmjeravanja ovih sredstava u neke druge projekte.

Grant za modernizaciju regionalnce ceste R-435, potpisao je s Vladom Nizozemske 13. februara, 2018. godine Vjekoslav Bevanda, tadašnji ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Tada je rečeno da će sredstva biti dovoljna za 27% projekta i da će ostatak sredstava realizirati Vlada RS, odnosno Javno poduzeće ''Putevi RS''.

Vlada i Javno poduzeće ''Putevi RS'', u međuvremenu, nisu ispoštovali nijednu od spomenutih obaveza, zbog čega smo ostali bez ovih nepovratnih sredstava, a šteta zbog jednostranog kršenja međunarodnog ugovora bi mogla biti višestruko veća.

Da grant više nije aktivan, potvrdili su u Ministarstvu financija BiH, kao i u JP ''Putevi RS''.

O posljedicama i sudbini projekta od velikog značaja za građane nisu imali što reći.

Riječ je o cesti koju je krajem 19. stoljeća izgradila Austro-Ugarska Monarhija u dužini od 32 kilometra, od čega 16 kilometara od Berkovića do sela Zovi Do u nevesinjskoj općini nikada nisu asfaltirana.

Osim što je od velikog značaja za stanovnike dvije općine, posebno sela kroz koja prolazi, ova prometnica predstavlja i dio odavno planirane najkraće veze Sarajeva s morem, koja bi dalje od Nevesinja išla preko Boračkog jezera i Konjica.

Upravo ovakav značaj prometnice i naveo je rukovodstva dvije općine još 2010. godine da apliciraju za grant, koji u ime Vlade Kraljevine Nizozemske dodjeljuje organizacija ORIO.

Godinu dana prije potpisivanja granta, u februaru 2017. godine, ove općine su posjetili predstavnici nizozemske vlade i najvili da će sredstva uskoro biti odobrena što je sljedeće godine i realizirano.

Tada je rečeno i da će cesta biti modernizirana najkasnije do 2021. godine.

Projekt je unesen i u plan javnih nabavki JP ''Putevi RS'' za 2019. godinu.

Vrijednost radova procijenjena je na 20.376.859,03 maraka bez PDV-a, a kao okvirni datum pokretanja postupka naveden je april te godine.

Umjesto da izvođač radova već bude izabran, u maju, 2019. godine događa se neočekivani obrt.

Na sjednici održanoj 23. maja, 2019. Općinsko vijeće Nevesinje zadužilo je načelnika te općine da Vladi RS podnese inicijativu, kojom se traži da sredstva namijenjena za modernizaciju ceste do Berkovića budu preusmjerena za sanaciju i izgradnju tunela na putu Nevesinje – Mostar.

Ubrzo je reagiralo OV Berkovići, koje je od Vlade RS zatražila da ne prihvati inicijativu iz Nevesinja.

Iako vlada nije prihvatila inicijativu iz Nevesinja, bio je to početak kraja priče o grantu iz Nizozemske.

Tako je konačan ishod priče sadržan u odgovoru koji je ImpulsPortalu dostavljen iz Ministarstva finansija BiH.

''Dopisom Invest International Public Programmes B.V. (holandska finansijska institucija, op.a) od dana 16.februara, 2023. godine sredstva granta nisu više na raspolaganju. S obzirom na činjenicu da se dionica regionalne ceste Nevesinje – Berkovići nalazi u Republici Srpskoj, predlažem da se, ukoliko Vam je potrebno više informacija, obratite nadležnom ministarstvu Vlade Republike Srpske'', navodi se.

Nenad Abramović, načelnik općine Berkovići, ne krije razočarenje, ali kako kaže nije iznenađen ovakvom odlukom nizomzemske vlade.

''Općina Nevesinje se pojavila s inicijativom, kada je već odobren projekt i kada je Vlada RS odobrila 15 miliona i kada je to bilo ušlo u plan javnih nabavki, da se ta sredstva preusmjere za put Mostar – Nevesinje, odnosno tunel ispod iz Grepka, priključak na autoput Vc. Evo, nekoliko godina došli smo do toga da nema ni tunela, nema ni ceste Nevesinje – Berkovići", kaže Abramović za Impuls.

On podsjeća da je glavni zagovornik ovakve inicijative Općine Nevesinje, kako se ispostavilo, bio Ilija Tamindžija, zastupik SNSD-a u Skupštini RS.

Sam Tamindžija je još 2019. nakon pokretanja inicijative za dislokaciju sredstava javno potvrdio za što se zapravo zalaže.

''Tražili smo konačno rješenje za tu ceste, gdje je prijedlog izgradnja tunela dužine jedan kilometar, za što je potrebno oko 25 miliona KM i da se sredstva za put ka Berkovićima preusmjere na ovaj projekt, jer je prioritetniji'", rekao je Tamindžija za Rejting.info još 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti