KONKRETAN KORAK

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT (VIDEO)

26.02.2024. 14:50 / Izvor: Fena
forto

Ministar Forto kazao je novinarima da je, održiv javni servis, uz ostale obaveze, bitan preduslov za ulazak Bosne i Hercegovine u EU.

 Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović potpisali su u Sarajevu sporazum kojim se, na osnovu odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine.

Ministar Forto kazao je novinarima da je, održiv javni servis, uz ostale obaveze, bitan preduslov za ulazak Bosne i Hercegovine u EU.

- Održiv javni servis je preduslov za ulazak u EU. Ovo nije trajno rješavanje održivosti, ali je podrška potrebna BHRT-u. Preko entitetskih vlada, podrška i drugim emiterima u javnom vlasništvu. Da bismo imali održiv javni servis potrebno je da se  što prije uredi prikupljanje i raspodjela pretplate unutar Federacije BiH, a za to je potrebno da čim prije BHRT i FTV, zajedno sa Elektroprivredom BiH, potpišu ugovor. Ali dugoročno, održiv javni servis imat ćemo kad budemo imali dobar zakon kojeg se svi pridržavaju. Stoga je iznalaženje održivog finansiranja od velike važnosti - rekao je Forto.

Kako je kazao, RTRS je izašao iz sistema RTV javne pretplate i narušio sistem koji je funkcionirao do 2017. godine.

- Nadam se da će taj predmet koji je na sudu biti riješen što prije u korist BHRT-a - istakao je Forto.

Također, nada se da će novac od Vijeća ministara BiH biti operativan što prije i dodao je da je to administrativna stvar.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istakao značaj za BHRT novca koji treba biti doznačen od Vijeća ministara BiH. Omogućit će im da, u periodu od dva-tri mjeseca, ispune bar dio obaveza nastalih u teškoj situaciji u kojoj su se našli od početka ove kalendarske godine kad nema finansiranja dva javna servisa (BHRT i RTVFBiH).

- Taj novac bit će upotrijebljen na najbolji mogući način. Nužno je da se iznađu rješenja za finansiranje javnih servisa BHRT-a i RTVFBiH do izmjena zakona na državnom nivou, što bi omogućilo da kompletan sistem javnog emitiranja funkcionira kako je to potrebno i da se ispuni jedan od uslova koje BiH mora ispuniti na putu prema EU. Korijen problema je što je RTRS izašao, 2017. godine, iz sistema javnog emitiranja. Nadamo se da će to biti riješeno u sudskom sporu, koji dugo traje - kazao je Karamehmedović.

Današnji događaj okarakterizirao je kao konkretan korak i znak dobre volje na putu da se pronađu odgovarajuća rješenja.  

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ranije je, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti