Dobitnik nepoznat

Osvoji.ba nagradna igra još jedna scam priča? Istražili smo ko stoji iza svega

29.02.2024. 10:53 / Izvor: Akta.ba

Osvoji.ba najavila uručenje Audi vozila krajem prošle godine, ali dobitnik i dalje nije poznat što izazova sumnju u cjelokupni proces nagradne igre.

Na našu adresu su stigle pritužbe sugrađana koji su učestvovali u nagradnoj igri koja, čini se, nije finalizirana. 

Iskazali su interes za informacijom ko je na kraju proglašen kao glavni dobitnik te smo slijedom tih informacija istražili ovu nagradnu igru. 

Naime, firma Osvoji.ba najavila je uručenje Audi vozila još krajem prošle godine, ali dobitnik i dalje nije poznat što svakako izazova sumnju u cjelokupni proces nagradne igre. 

"Do Audija za samo 30 KM, nikad lakše uz Osvoji.ba" bila je nagradna igra koja je prema tadašnjim najavama u medijima trajala do 31.12.2023. godine kada je trebalo biti finalizirano uručenje glavne nagrade-Audi RS5.

"Nagradna igra traje do 31.12.2023. a u 23:59 Audi RS5 dobija novog vlasnika!", stajalo je u opisu nagradne igre. 

Skupocjena nagrada

Nismo pronašli javnu informaciju da je predmetna nagrada Audi vozilo ikome dodijeljen.

Provjerili smo koliko to vozilo košta na našem tržištu. 

"Početna cijena modela Audi RS5 na bh. tržištu, bez dodatne opreme je oko 200.000 KM", rekli su za Akta.ba iz Audi BH predstavništva. 

Međutim, model ponuđen u nagradnoj igri je iz serije 2017. godine i radi se o korištenom vozilu. 

Tokom oktobra ekipa Osvoji.ba je imala "turneju" po tržnim centrima poput Sarajevo City Centra, TC Džananović u Zenici, Bingo City Centra, FIS Viteza i na tim lokacijama su dodatno pozivali građane na kupovinu Mistery kupona u vrijednosti od 30 KM. 

"Kupovinu mystery boxa možete obaviti na 3 načina.1. Lično na izložbenom mjestu tržnog centra u kojem se nalazi skupocjeni automobil; 2. Uplatnicom/mobilnim bankarstvom; 3. Xbonom; a uskoro ćete uplatu moći izvršiti i preko kartičnog plaćanja", naveli su tada. 

Na tim turnejama su dodijelili tek nekoliko mobilnih aparata na licu mjesta i na taj način "argumentirali" vjerodostojnost nagradne igre. 

Nepostojeće stranice firme

Dodatno, tokom komuniciranja nagradne igre, navedena je web platforma putem koje se mogu vršiti online uplate. 

"Uskoro uplatu ćete moći izvršiti i preko online platforme na web stranici Osvoji.ba", naveli su. Međutim, ta platforma više ne postoji, odnosno nije validna. 

Screen web platforme Osvoji.ba

Kako je navedeno da Osvoji.ba ima svoju Instagram, Facebook i TikTok stranicu za praćenje novosti, provjerili smo da li se informacija o dobitniku nalazi na tim kanalima obzirom da firma nema oficijelnu web stranicu. 

No, ono što smo otkrili je iznanađujuće. 

Link instagram profila firme Osvoji.ba naveden u medijskim najavama više nije validan kao ni pristup toj stranici. 

Link IG Osvoji.ba na medijskim reklamama

Stranica IG Osvoji.ba 

Pokušali smo i sa Facebook i TikTok stranicama, ali rezultat je bio isti. 

Stranica Facebook Osvoji.ba 

Stranica TikTok Osvoji.ba 

 

"Sve što treba da uradite da biste postali učesnik nagradne igre jeste da kupite mystery box koji košta 30 KM, ukoliko osvojite mobilni uređaj Iphone 14 idalje imate priliku osvojiti Audi RS5, te naravno dobiti svoj poklon. U mystery boxu dolazi predmet vrijednosti 30 KM ili više, u ponudi je 10 različitih mystery boxova. Uz kupovinu 9 osvajate 1 gratis. Kupite mystery box i uživajte u nagradama!", dodatni je marketinški opis igre. 

Promocija u SCC-u, dobitnik mobitela 

Ko stoji iza firme Osvoji.ba 

Prema registru poslovnih subjekata, Osvoji.ba je kompanija koja je registrirana u junu 2023. godine, što znači tek par mjeseci prije najavljene nagradne igre. 

Podaci iz Akta.ba registra

Datum osnivanja firme je 05.06.2023. godine a datum posljednjeg rješenja 2.10.2023.godine. 

Kompanija je registrirana na interesantan mix djelatnosti, trgovina automobilima i građevinskih poslova.

Kako firma ne posjeduje web stranicu, niti kontakt telefon nismo mogli stupiti u kontakt i dobiti drugu stranu priče, no stvar je čini se jasna. 

Naime, i tokom zapošljavanja koje se dešavalo samo tokom navedene nagradne igre, ovaj poslovni subjekat je oglašavao potrebu za radnicima ali isto bez navedenih kontakata. 

Oglas, Mojposao.ba 

O direktoru, nismo mogli saznati ništa, Google-u a i bh. tržištu je potpuno nepoznat. 

Nećemo prejudicirati, ovim tekstom želimo potaći organizatora nagradne igre o odgovornosti javnog komuniciranja ovako velike stvari kako ne bi s pravom, ili ne, bio klasificiran kao scam.

U dijelu opisa nagrade stoji : 

"Organizator ima pravo da jednostrano otkaže nagradnu igru u bilo kojoj fazi, uz javno obavještenje ukoliko bi došlo do materijalne povrede ili zloupotrebe Pravila ili događaja koji imaju karakter više sile. Ukoliko bi nastala neka od navedenih okolnosti, izvlačenje i distribucija nagrada bit će odmah obustavljeni jednostranom odlukom Organizatora, neovisno o potrebi za njenim eventualnim objavljivanjem. U tom slučaju neće se nadoknaditi troškovi, direktna ili indirektna šteta učesnicima u nagradnoj igri, niti će se nagradna igra održati. U slučaju otkazivanja nagradne igre, Organizator će o tome obavijestiti učesnike putem službene web adrese organizatora Osvoji.ba ili na drugi odgovarajući način po slobodnom izboru Organizatora.", kao ključan element, no javno komuniciranje ove vrste prekida nagradne igre je takođe izostalo. 

Ko snosi odgovornost u slučaju prevare

Da li se radi o još jednom scam-u na bh.tržištu ostaje da se vidi. Svakako se nadamo da bh. građani nisu prevareni još jednom u nizu.

Pitanje je da li je u ovakvim slučajevima odgovornost samo na lakomislenosti građana ili pak udjela, pored upitnih firmi na tržištu, i medija i tržnih centara koji ne provjeravaju kredibilitet onih koji zakupljuju prostor i samim tim postaju saučesnici u javnom komuniciranju i masovnom informisanju građana, koji pod dojmom masovnosti ne postavljaju upitnim kredibilitet, jer se on tada podrazumijeva. 

Akta.ba će svakako u slučaju novih informacija iste plasirati u svrhu kredibiliteta epiloga ove priče a nadamo se da će relevatne institucije poduzeti dodatne mjere provjere.

 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti