Federalni inspektorat za hranu

Zabranjena prodaja 21,5 tone sirovih sjemenki bundeve u ljusci

29.02.2024. 08:45 / Izvor: Akta.ba
sjemenke

Federalni inspektorat za hranu je, zbog zdravstvene neispravnosti, naložio vraćanje dobavljaču ili uništenje 21,5 tone sjemenki bundeve.

Federalni inspektorat za hranu je, zbog zdravstvene neispravnosti, naložio vraćanje dobavljaču ili uništenje 21,5 tone sjemenki bundeve porijeklom iz Ukrajine.

Naime, u postupku redovnog inspekcijskog nadzora kod subjekta u poslovanju s hranom sa sjedištem u Sarajevu, u prostorijama skladišta subjekta nadzora zatečen je proizvod sirova sjemenka bundeve u ljusci isteklog roka trajanja koji je, shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list RBiH“ broj 2/92), zdravstveno neispravan.

Imajući u vidu činjenicu da se na tržište može staviti samo zdravstveno ispravna hrana, federalni inspektor za hranu je naložio da se zdravstveno neispravan proizvod sirove sjemenke bundeve u ljusci vrati dobavljaču ili  uništi, ukoliko povrat istih nije moguć a shodno odredbama člana 42, stava 2. tačke c) Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja („Službeni glasnik BiH“ br. 5/13).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti