Odluka nove administracije Općine

U Općini Stari Grad ponovo Sektor za građanska stanja MUP-a KS

05.03.2024. 10:16 / Izvor: Fena
MUP KS

Zahvaljujući saradnji MUP-a Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad Sarajevo ostvarene su velike olakšice za građane.

Od početka ove sedmice, MUP - Sektor za građanska stanja Stari Grad (izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola, registracije motornih vozila, prebivališta, boravišta i drugo) ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo. 

Potpisivanjem ugovora o zakupu prostorija i zajedničkim obilaskom prostorija, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić ozvaničili su ponovni početak rada Sektora za građanska stanja Stari Grad u prostorijama te sarajevske općine.  

Zahvaljujući saradnji MUP-a Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad Sarajevo ostvarene su velike olakšice za građane koji će ubuduće imati objedinjenu uslugu u mnogo adekvatnijim i bolje uređenim prostorijama u zgradi Općine, u ulici Zelenih beretki br. 4.

Općinski načelnik Irfan Čengić i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijeli su odluku kojom se MUP-u Kantona Sarajevo dodjeljuju u zakup, po minimalnim cijenama, prostorije ukupne površine cca 450m2 gdje će ubuduće Sektor za građanska stanja Stari Grad građanima pružati sve usluge iz oblasti ličnih karata, vozačkih dozvola, registracije motornih vozila, prebivališta, boravišta i drugo.

Ova saradnja je još značajnija imajući u vidu blizinu šalter sale Općine Stari Grad Sarajevo gdje građani mogu na jednom mjestu dobiti usluge Matičnog ureda, ovjere dokumenata i drugo.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je zahvalnost načelniku Irfanu Čengiću, kao i vijećnicima Općinskog vijeća Stari Grad na podršci ovoj inicijativi od koje će najviše koristi imati građani općine Stari Grad.

"Za nas je ova saradnja veoma značajna i iskreno sam zahvalan načelniku Irfanu Čengiću, kao i vijećnicima Općinskog vijeća Stari Grad. Ove godine očekujemo značajno povećanje zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenata zbog isteka desetogodišnjeg roka važenja. Naši Sektori za građanska stanja su u januaru ove godine obradili 200 posto više zahtjeva za lične karte u odnosu na isti period prošle godine. Bilježimo i 114 posto više zahtjeva za vozačke dozvole i 60 posto više zahtjeva za nove pasoše. Ovo nam pokazuje koliko su nam potrebne nove prostorije u kojima će usluga biti brža, kvalitetnija, a uslovi mnogo adekvatniji", izjavio je Katica.

Čengić je kazao kako mu nikada nije bila jasna odluka bivše administracije da iz zgrade Općine odstrani MUP.

"Zbog takve odluke su najviše ispaštali građani, a MUP-u je otežan rad. Drago mi je da smo vrlo brzo našli zajednički interes da olakšamo građanima pristup svim dokumentima u zgradi Općine, kako je to nekada i bilo. Zahvaljujem ministru Katici na brzom djelovanju da uspostavimo sektor za građanska pitanja u zgradi Općine Stari Grad", istakao je Čengić.

MUP Kantona Sarajevo - Sektor za građanska stanja Stari Grad godinama je djelovao u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo, a iseljen je odlukom prethodnog menadžmenta čime su najviše bili pogođeni građani Općine Stari Grad.

Općinski načelnik Irfan Čengić i Općinsko vijeće Stari Grad prepoznali su opravdan interes da pomenute prostorije ponovo ustupe na korištenje MUP-u Kantona Sarajevo, a sve kako bi građani mogli imati sve usluge na jednom mjestu, saopćeno je iz MUP-a KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti