TEMATSKA SJEDNICA

Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni

06.03.2024. 08:16 / Izvor: Fena
salkičević dizdarević

Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je jučer da je neophodno podići svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je jučer da je neophodno podići svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini posebno imajući u vidu da BiH uvozi više od 65 posto hrane dok istovremeno milioni hektara zemljišta ostaju neobrađeni.

Salkičević-Dizdarević je pred početak tematske sjednice o temi "Poljoprivreda Bosne i Hercegovine, stanje i izazovi neophodnih reformi" u organizaciji ove komisije rekla da se radi o prvoj u nizu tematskih sjednica koje su definisali kao prioritet, a posvećena je poljoprivredi i poljoprivrednoj  proizvodnji u Bosni i Hercegovini uzimajući u obzir važnost ove privredne grane.  

"Svjedoci smo ogromnih klimatskih promjena, problema sa podrškom poljoprivrednim proizvođačima, problema sa budžetima institucija, ali ogromnim nedostacima naše države kada je u pitanju legislativa i priprema za pretpristupnu pomoć fondovima Evropske unije. Iz tog aspekta današnju sjednicu želimo iskoristi kao sjednicu koja će podići svijest o neophodnosti da o ovoj temi pričamo otvoreno u cilju bolje pozicije poljoprivredne proizvodnje u BiH", dodala je Salkičević-Dizdarević.

Naglasila je da posebno žele razgovarati i ukazati na nedostatak harmoniziranih propisa koji bi svojim postojanjem pomogli da naši poljoprivredni proizvođači imaju puno veću podršku i u finansijskom smislu za svoje poslove.

"Cilj nam je da podignemo svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima na način kako institucije treba da rade. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno je za vanjskotrgovinsku politiku i samim tim za kreiranje politike u oblasti poljoprivredne proizvodnje i u tom smislu ima ogromnu zadaću i veliki posao pred sobom kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja zajedno sa agencijama u okviru Ministarstva", dodala je Salkičević-Dizdarević.

Često se, prema njenim riječima, u medijima osim podrške poljoprivrednim proizvođačima spominje i nedostajuća IPARD struktura u smislu predspristupne pomoći zemljama koje nisu članice Evropske unije. Naglasila je da IPARD ne podrazumjeva samo finansijska sredstva, nego ogromne promjene i posao kad je u pitanju zakonodavstvo u našoj državi.

"Mislim da imamo potencijal, sigurna sam da imamo ljude, ali trebamo im dati podršku i kao institucije i kao pojedinci bez ikakve politike nego jednostavno da radimo svako svoj posao", istakle je Salkičević-Dizdarević.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović je rekao da je današnja tematska sjednica bitna za sektor poljoprivrede.

"Poljoprivredni proizvođači iz FBiH i RS već 15 godina uporno traže način kako zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju i nismo uspjeli u tom napraviti ni milimetar pomaka. Nadam se nakon ove tematske sjednice institucije BiH pokušati iznaći moduse za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Bez obzira koliko entiteti izdvajali novca za potpore, ukoliko ne zaštitimo domaću proizvodnju to nema efekta", istakao je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti