13 poslanika podržalo smjenu

Nedim Čolo novi ministar finansija BPK Goražde

06.03.2024. 12:42 / Izvor: Fena
vlada bpk

Bez rasprave, 13 poslanika podržalo je smjenu Muratspahića, šest poslanika bilo je suzdržano, dok je jedan glasao protiv.

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici većinom glasova smijenila je ministra za finansije tog kantona Nedima Muratspahića (NES), a na ovu funkciju imenovan je Nedim Čolo (SBB).

Obrazlažući odluku o smjeni Muratspahića, premijer BPK Edin Ćulov pojasnio je da stranka NES koja ga je predložila na ovu poziciju više nije dio parlamentarne većine što je, kako je kazao, jedini razlog za njegovu smjenu. Ćulov je dodao da je ministar Muratspahić odgovorno i savjesno radio svoj posao.  

Bez rasprave, 13 poslanika podržalo je smjenu Muratspahića, šest poslanika bilo je suzdržano, dok je jedan glasao protiv.

Sa 14 glasova "za“ i šest suzdržanih podržana je odluka o imenovanju Nedima Čole za ministra finansija. Nakon polaganja svečane zakletve, Čolo je zahvalio na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici da bude dio Vlade BPK.

"To je čast i obaveza da preuzmem ovu funkciju i radim u najboljem interesu. Pratio sam rad ove vlade i veoma mi je drago da postanem njen dio i nastavimo raditi u boljem interesu građana", kazao je novoimenovani ministar finansija BPK.

Trenutno je u toku pauza u skupštinskom zasjedanju, a na dnevnom redu redovne sjednice kantonalnog parlamenta između ostalog nalazi se i nekoliko prijedloga zakona na nivou BPK, poput Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica,  Zakona o uređenju saobraćaja na području BPK, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području BPK.

Skupština bi trebala dati i mišljenje na Prednacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom.

Nakon redovne bit će održana i godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde na kojoj će biti razmatrana implementacija ciljeva i politike Skupštine BPK Goražde kroz realizaciju Programa rada Skupštine za 2023. godinu, Ciljevi i politike BPK Goražde za 2024. godinu te prijedlozi programa rada Vlade i Skupštine za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti