Nedžad Duraković POJASNIO

Ovo su uslovi pod kojim će rudari iz Zenice nastaviti proizvodnju

07.03.2024. 13:08 / Izvor: N1
rudari

Duraković je pojasnio koji su uslovi da rudari prekinu štrajk i nastave proizvodnju.

Nedžad Duraković, predsjednik sindikata radnika u jami Raspotočje u RMU Zenica danas je govorio za N1 o odluci rudara da prekinu proizvodnju u ovoj jami.

"Mi smo zadnju platu primili za mjesec decembar, tako da u ovoj godini nismo dobili nijednu platu niti topli obrok. Obustavili smo rad. 25. smo iskazali da dolazimo u situaciju da nemamo plate, ali smo pokazali solidarnost. Ovo je treći mjesec bez plate i teško je raditi, neizdrživo", kazao je Duraković.

"Bukvalno zadnjih 15 dana konstantno se vrše razgovori, pregovori i načini kreiranja rješenja, ali ja ću ovog puta kazati da isključivo ko treba da donese odluku i nađe rješenje je uprava RMU Zenica i EP kao većinski vlasnik kapitala u rudniku", dodao je u razgovoru za N1.

"Mi u ovom trenutku nemamo rješenje za isplatu plata, čiji je interes da se zatvori ovaj rudnik ne mogu reći, interes rudara je da ovo traje i opstaje i traje što duže".

Duraković je pojasnio koji su uslovi da rudari prekinu štrajk i nastave proizvodnju.

"Na upravi je RMU Zenica i EP da donesu i kreiraju odluku za isplatu plate. To je prvi uslov. Imamo još dva. Drugi je ako se nađe rješenje u smislu ispalte plate, da se očitaju EP BiH i Vlada FBiH o tome da li će nastaviti reorganizaciju u RMU Zenica ili poslati nekoliko ljudi na biro kroz socijalno zbrinjavanje ili ono što mi ne želimo, ali posmatrajući cijelu situaciju, ako je i rješenje trajni prekid rada da i to odluče. To treba pratiti niz odluka. To je složen problem koji ne rješavaju rudari, niti sindikat nego uprava".

Na pitanje od kada im nisu uplaćeni doprinosi, kazao je:

"Čini mi se da se doprinosi ne uplaćuju od 2009. godine. Mislim da to nije problem RMU Zenica, vjerujem da dosta rudnika u sastavu koncerna imaju isti problem. Pohvalno je kazati da su svi dobili isplatu zaostale mirovine nakon odlaska u mirovinu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti