Ljekari odlaze

Redovi u čekaonicama, eskaliralo na pedijatriji - ima ih 29, a treba 40

10.03.2024. 11:50 / Izvor: Federalna.ba
pedijatrija

Svake sedmice našu zemlju napusti jedan ljekar. Specijalizacija malo ili nimalo.

Svake sedmice našu zemlju napusti jedan ljekar. Specijalizacija malo ili nimalo. Nedostatak kadra u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Kantonu Sarajevo doveo je do nezakonitog i prekovremenog rada. Za posljedicu na sceni imamo bunt pedijatara u Domu zdrava Kantona Sarajevo. Samo je to još jedan od primjera koliko je nepohodna reforma zdravstva na svim nivoima.

Eskaliralo je na pedijatriji. Godinama pokrivaju smjene, njih 29, koje bi po sistematizaciji trebalo pokrivati najmanje 40 pedijatara. Prebacuju se iz jednog u drugi dom zdravlja, po potrebi. Prisiljeni na rad nedjeljama i praznicima, a nemaju pravo ni na sedmični odmor u trajanju od 48 sati koji je propisan kolektivnim ugovorom. Dio je ovo samo problema s kojim se suočavaju. Razlog i za angažovanje advokata za pravnu borbu.

„Ukoliko pedijatri ne naiđu na neki pozitivan odgovor menadžmenta, oni će tražiti svoja zakonom predviđena i propisana prava - počevši od prijave nadležnim inspekcijama do eventualnog pokretanja i sudskih postupaka“, poručuje advokat Armin Mušija.

Najmlađi ne ispaštaju za sada, ali je pitanje koliko dugo će još moći fizički izdržati, svaki dan jedan ljekar ode na bolovanje. Redovi u čekaonicama sve duži, zamjena i novih ljekara specijalizanata, sve manje. Problem kadra je dugogodišnji problem ove ustanove.

Mušija objašnjava kako mu je rečeno da svaki pedijatar u svojoj smjeni pregleda između 50 i 70 djece: "Uo je prema normativima daleko više od onoga što bi trebalo. Svi oni obožavaju taj posao. Međutim, problem je u činjenici da oni fizički više ne mogu to izdržati“.

„Nekad znamo otići privatno jer imamo dvije bebice kući i stvarno za neke stvari dugo čekamo. Više smo privatno išli nego u državnu. Ja mislim da su odgovorni malo veći nivoi vlasti i da bi oni trebali poraditi na tome“.

Situacija je slična i u drugim odjeljenjima. Građani nezadovoljni generalnom uslugom jer su u najtežim zdravstvenim stanjima primorani na duge redove čekanja. Termine za pregled dobiju tek nekoliko mjeseci kasnije, a tada je kasno.

„Ovdje je svaki put na ivici incidenta kada se dođete naručiti ili kada dođete na kontrolu. Ne postoji način da čovjek dobije uslugu koju treba na normalan i pristojan način. Isključivo je vika, dreka, prijetnje. Ne možete se sad naručiti nego morate opet izaći s posla pa se naručiti za termin i ja sad dobio termin za dva mjeseca“.

„Jučer sam isto dolazio ovdje, nisam mogao odmah dobiti uslugu, tako da sam morao opet s posla dolaziti, što mi se nije svidjelo“.

Iz Međunarodne organizacije za migracije procjenjuju da je iz BiH u posljednjih pet godina otišlo hiljadu doktora medicine i 200 doktora specijalista. Iako su iz Sindikata radnika u zdravstvu KS još prije nekoliko mjeseci pozvali Vladu kantona da hitno izvrši procjenu kadrova i omogući njihovo zapošljavanje, na takve poteze i dalje čekamo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti