Potpisan ugovor

Povećane plate uposlenika institucija kulture u Kantonu Sarajevo

14.03.2024. 17:40 / Izvor: Akta.ba
KS

Dogovoreno povećanje nije linearno, a koeficijenti za svako radno mjesto su povećani.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Admir Šuvalić, uz prisustvo ministara kulture i sporta i finansija Kenana Magode i Afana Kalamujića, danas su potpisali tekst Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo. 

Ovim ugovorom predviđeno je povećanje iznosa plaća uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo.

Dogovoreno povećanje nije linearno, a koeficijenti za svako radno mjesto su povećani, s tim da u većem procentu rastu najniži, a u manjem procentu najviši koeficijenti. 

Finansijska sredstva za plaće i naknade i druga primanja radnika u ustanovama kulture, predviđena ovim kolektivnim ugovorom, planiraju se i osiguravaju u budžetu Kantona Sarajevo, odnosno osnivača. 

Kako je naglašeno, zaključenje Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo iznimno važan moment za kulturu, a povećanje plaća i osigurana prava kroz ovaj kolektivni ugovor jasan je pokazatelj opredjeljenje Vlade da jača kapacitete u interesu uposlenika kulture.

Također, istaknuto je da se današnjim potpisivanjem šalje poruka da će svi partneru u socijalnom dijalgu i dalje zajedno raditi na stvaranju uslova za bolji rad ustanova kulture, uposlenika, kao i na poboljšanju kulture uopćeno u KS. 

Podsjećamo, ove godine Ministarstvo kulture i sporta KS kreiralo rekordni budžet, a osim povećanja budžeta za sve ustanove kulture za 2024. godinu, po prvi put je obezbijeđeno značajno ulaganje u infrastrukturu za kulturu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti