Međunarodna konferencija o socijalnom radu

Delić: Jačanje socijalnog rada mora biti u fokusu društva

19.03.2024. 13:46 / Izvor: Fena
delic

Međunarodna konferencija o socijalnom radu, pod nazivom "Socijalni rad i društvena kriza" održana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Međunarodna konferencija o socijalnom radu, pod nazivom "Socijalni rad i društvena kriza" održana je danas na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Na otvaranju konferencije, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je porast trenda društveno neprihvatljivih ponašanja, ističući da je to ne samo statistički trend, već realnost koja direktno utječe na pojedince u društvu. Ministar je istakao široku odgovornost, počevši od akademskih institucija do vlasti i civilnog sektora.

Dodajući da je odgovornost Ministarstva osigurati podršku i dostojanstven život svakom građaninu, ministar Delić najavio je zakonske inicijative koje će unaprijediti rad socijalnih radnika, uključujući stjecanje statusa službene osobe te pripremu Zakona o stručnoj djelatnosti socijalnih radnika.

Delić je istakao i svakodnevne izazove s kojima se socijalni radnici susreću, uključujući nedostatak resursa, preopterećenost sistema, birokraciju i nedostatak javne svijesti o važnosti socijalnog rada. Naglasio je potrebu za jačom suradnjom s akademskom zajednicom radi unapređenja obuke i prakse socijalnih radnika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti