Ministar Hrnjić

Zbog nepostojanja Zakona o šumama FBiH pretrpila štetu veću od milijardu KM

20.03.2024. 15:09 / Izvor: Akta.ba
hrnjić

Federacija BiH zbog nepostojanja Zakona o šumama pretrpila štetu veću od milijardu KM.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić izjavio je danas u Bihaću da je Federacija BiH zbog nepostojanja Zakona o šumama pretrpila štetu veću od milijardu KM.

Tokom posjete Unsko-sanskom kantonu, povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana šuma, Hrnjić je istakao da je na taj dan posebno važno skrenuti pažnju javnosti koliko je bitno da Federacija BiH dobije Zakon o šumama koji ne postoji već duže od 14 godina. 

Naveo je da je novac koji je izgubljen u tom periodu trebalo investirati u preduzeća zadužena da upravljaju šumama, jer ona ne raspolažu svojim sredstvaima za investicije u savremenu opremu. 

"Danas jednostavno ne možemo pratiti savremene svjetske trendove kad je ova oblast u pitanju", kazao je ministar Hrnjić te dodao da se postavlja  šta se ostavlja budućim generacijama.

Hrnjić je uputio apel svim relevantnim faktorima u Federaciji BiH da ulože napore da u toku ove godine bude usvojen Zakon o šumama, posebno zbog generacija koje dolaze.

Direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" Haris Koljić rekao je da bi novi zakon popravio performanse šumskih privrednih društava u gospodarenju šumama i omogućio veće investicije i veći obim pošumljavanja.

Direktor JP Nacionalni park "Una" Amarildo Mulić ukazao je na značaj uvezivanja svih nivoa vlasti za očuvanje šuma kao jednog od naših najznačajnijih resursa kojim treba odgovorno upravljati.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana šuma organizovana je akcija pošumljavanja na lokalitetu Lipe u Bihaću, te posjeta Nacionalnom parku Una.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je i 20. februara tekuće godine stavilo na javnu raspravu Zakon o šumama u Federaciji BiH, te pozvalo sve zainteresirane strane da svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na tekst Zakona o šumama u FBiH dostave do 20. marta.

"Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas privodi kraju javnu raspravu o predloženom tekstu Zakona o šumama u FBiH i Zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH. Zaprimili smo značajan broj prijedloga, sugestija i komentara. Predstavnici ministarstva će u što kraćem roku obraditi navedene prijedloge a sve s ciljem da što hitnije provedemo potrebne procedure i pokrenemo usvajanje zakona o šumama u FBiH i time zaštitimo naše prirodno bogatstvo", istakao je ministar Hrnjić tokom obraćanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti