Stopiran rad

Fondaciji kćerke predsjednika RS banka zatvorila račune

23.03.2024. 20:25 / Izvor: Akta.ba
Gorica Dodik

Ona je saopćila da sva neutrošena sredstva sa računa vraćena donatorima kojima se zahvalila na podršci.

Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS Milorada Dodika, objavila je informaciju da je banka zatvorila račune fondacije "Srpska kuća" zbog američkih sankcija. 

"Zbog sankcija koje su uvedene onima koji neće da budu podanici i marionete Majklu Marfiju (Michael Murphy), a koje su takođe uvedene i meni zbog zamislite podrške mome ocu, jučer je banka zatvorila račun fondacije na čijem sam čelu i time se onemogućio dalji rad", navela je Gorica Dodik na Platformi X.

Saopćila je da sva neutrošena sredstva sa računa vraćena donatorima kojima se zahvalila na podršci.

"Mi ćemo naći način da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna i radovaćemo se osmjesima i zdravim porodicama.", zaključila je. 

Vijeće ministara BiH na sjednici 7. decembra donijelo je odluku o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH u iznosu od 30.000 KM koje su doznačene Fondaciji "Srpska kuća" na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu kadar SNSD-a Staša Košarac.

Gorica Dodik i Igor Dodik su na listi sankcija OFAC-a od oktobra 2023. godine i nekoliko njihovih firmi. No, to svojevremeno nije spriječilo Vijeće ministara BiH da njenoj fondaciji daju novac iz državnog budžeta.

Fondacija "Srpska kuća" osnovana je u januaru 2023. godine u Laktašima.

Gorica Dodik je predsjednica Upravnog odbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti