4 godine pokušaja

Hoće li biti realizovana inicijativa kojom bi se spriječila zloupotreba službenih vozila

25.03.2024. 12:52 / Izvor: Akta.ba
službena vozila

Podsjetio je i da je pokušaji protiv zloupotrebe službenih vozila i uvođenje reda traju četiri godine.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović održao je danas sastanak s državnim ministrom Edinom Fortom s kojim je razgovarao o realizaciji inicijative kojom bi se spriječila zloupotreba službenih vozila.

"Sve ovo se dešavalo prije njegovog izbora. Naravno da je spreman da sa svoje strane napravi korake u pravcu realizacije inicijative koja već predugo čeka i pokuša ispraviti ono što je rađeno prije njega. Da li očekujemo opstrukcije? Da. Previše je onih kojima je interes da i dalje službeno auto zloupotrebljavaju za privatne svrhe. Mnogo je ministara, direktora i drugih funkcionera koji su kupili naklonost ljudi iz sistema dodjelom državnih auta. Da li ćemo se truditi da uvedemo red? Apsolutno da", poručio je Magazinović.

Podsjetio je i da je pokušaji protiv zloupotrebe službenih vozila i uvođenje reda traju četiri godine. 

Naime, 16.01.2020. godine Predstavnički dom usvojio inicijativu za označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprječavanja zloupotreba korištenja.

Već u februaru iste godine ( 06.02.2020.) Vijeće ministara potvrdilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa za implementaciju.

"Ministarstvo u namjeri da izbjegne označavanje službenih vozila je dalo mišljenje da se zloupotrebe mogu spriječiti uspostavom registra vozila koji će biti javno dostupan?!? To bi otprilike značilo da kada sumnjate na zloupotrebu morate zapisati tablice pa tražiti to auto u online bazi. Bježe od onoga što je jednostavnije i uočljivije - naljepnica ili posebne tablice", podsjeća Magazinović.

Ipak, Ministarstvo finansija je otišlo korak dalje sa mišljenjem da su saglasni sa uspostavom javno dostupnog registra, ali da svaka institucija mora dati saglasnost za svoja vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti