Uručeni analitički IT alati i softveri policijskim agencijama

26.03.2024. 14:56 / Izvor: Akta.ba
OSCE

Misija OSCE-a u BiH uručila je danas prilagođeni paket specijalizovane opreme i softvera koji će unaprijediti tehničke sposobnosti policije.

Misija OSCE-a u BiH uručila je danas prilagođeni paket specijalizovane opreme i softvera koji će unaprijediti tehničke sposobnosti policije u provedbi kriminalističko-obavještajne analize, olakšati policijsku saradnju i omogućiti razmjenu informacija, u svjetlu borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i protiv drugih sigurnosnih prijetnji.

Misija je uručila 42 desktop računara i 14 licenci „i2 Analyst’s Notebook“ policijskim agencijama iz cijele BiH na svečanosti koja je danas održana u Sarajevu.

Pored toga, Misija će takođe osigurati obuku na temu kriminalističko-obavještajne analize u institucijama za edukaciju policije na državnom i entitetskom nivou.

„U narednim mjesecima ćemo se i dalje baviti prioritetima u unapređenju organizacione strukture i politika djelovanja, planova i programa obuke, IT sistema i baza podataka, kao i unapređenjem efikasnosti razmjene informacija“, istakao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

„Unapređenje policijsko-obavještajnog rada u agencijama za provedbu zakona i pravosudnim institucijama na svim nivoima u Bosni i Hercegovini pomaže tim institucijama da budu djelotvornije i da odgovore na potrebe svih građana u vezi sa sigurnošću, stabilnošću i pravdom“, rekao je Stefan Almehagen Sandstad, otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu. „Norveška s ponosom finansijski doprinosi naporima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini putem obuka i radionica za nekoliko stotina učesnika iz nadležnih institucija, kao i putem materijalnih donacija za institucije i njihovo osoblje da bi se to znanje provelo u praksi.“

Ova aktivnost je dio projekta Misije OSCE-a u BiH pod nazivom „Unapređenje policijsko-obavještajnog rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela (Projekat ILP)“, koji se provodi uz velikodušnu podršku Austrije, Lihtenštajna, Luksemburga, Norveške, Njemačke i Türkiye.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti