FEDERALNI MINISTAR ENERGIJE

Lakić: Rješenje za "Zenicu" je proizvodnja, nema odluke o skupljoj struji

27.03.2024. 08:19 / Izvor: Federalna.ba
zenica

Predstavnici Federalne vlade, Elektroprivrede BiH i Sindikata RMU Zenica bez dogovora o isplati plata rudarima za januar i februar.

Predstavnici Federalne vlade, Elektroprivrede BiH i Sindikata RMU Zenica bez dogovora o isplati plata rudarima za januar i februar. Postoji li rješenje, očekuje li nas poskupljenje struje, šta radi ministarstvo. Projekt Južna interkonekcija ekonomsko ili političko pitanje. Gost Dnevnika 2 bio je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Sastanak Sindikata radnika rudnika FBiH, ministra za energiju, rudarstvo i industriju FBiH Vedrana Lakića i predstavnika Elektroprivrede BiH nije rezultirao postizanjem dogovora.

Lakić je poručio da je rješenje za RMU Zenica 'isključivo proizvodnja, proizvodnja i samo proizvodnja'.

"To smo dogovorili u septembru prošle godine da treba svako sa svoje strane da uradi ono što je potrebno. Vlada FBiH je uradila ono što je bilo do nje. Dogovorili smo povećanje plata, da se rudnicima plaća cijena veća za 38 posto nego što je to bilo u prethodnom periodu. A zauzvrat smo tražili povećanje nivoa proizvodnje. Također smo dogovorili i da se optimizira broj radnika, što smo uradili zajedno sa Sindikatom, Upravom Rudnika i Elektroprivredom BiH i zbrinuli 199 radnika", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, do povećanja proizvodnje nije došlo jer nije dovoljno angažovano radno tijelo u Rudniku Zenica.

"Sindikati su jedini dobar partner u svemu ovome i zdušno podržavaju istinski rad. To se pokazalo u Rudniku Kreka gdje je urađen dobar posao i tamo smo povećali nivo proizvodnje. I u drugim rudnicima se povećao nivo proizvodnje u prethodnom periodu – znači da se može", tvrdi ministar.

Dodao je da je realno rješenje generalno za opstanak rudnika u FBiH povećanje proizvodnje.

"Ulazimo u proces tranzicije, morat ćemo smanjivati korištenje uglja, ali u ovom trenutku, narednih nekoliko godina bez naših termoelektrana i rudnika nećemo osigurati opstojnost energetskog sektora", rekao je Lakić.

Na pitanje hoće li i koliko poskupjeti struja za domaćinstva, poručio je:

"Ono što smo zagovarali sve vrijeme je da cijena za građanstvo ne poskupi. Bilo je u medijima raznih izjava prethodnih dana, demantujem i govorim da nikakav proces povećanja cijena za građanstvo nije započet i ukoliko se desi, to neće biti povećanje, već će biti usmjereno na štednju energije iz prostog razloga – nivo proizvodnje u rudnicima nije dovoljan. Termoelektrane nemaju dovoljno uglja, ne proizvodne dovoljno energije da zadovolje i građanstvo i privredu. Moramo pribjegavati nekim metodama da bismo spasili energetski sektor. On je u ogromnoj opasnosti. Jedna od metoda je da štedimo. Podsjećam, nikakva odluka vezana za povećanje cijena električne energije nije donesena".

Govorio je i o prioritetima u radu ministarstva.

"Kada je u pitanju industrija, zatekli smo veliki broj problema kada su stečaji u pitanju. Od Hidrogradnje, Krivaje, Zraka i mnogih drugih. Svime se bavimo, svima izlazimo u susret, da pokušamo da riješimo probleme. Proaktivno djelujemo kada je industrija u pitanju. S druge strane imamo namjensku industriju koja je bitan segment razvoja FBiH. Zatečeno stanje nije dobro. Sva preduzeća su radila za sebe, niko nije radio u zajedničkom sistemu. Mnogo je posrednika koji žele da budu uključeni, borimo se da otrgnemo sve te ljude koji su oko namjenske industrije", pojasnio je.

Kada je riječ o projektu izgradnje Južne interkonekcije, kaže da je optimist da će se to pitanje vrlo brzo riješiti, odnosno da će zakon ići u proceduru.

"Svima nam je bitan. Ne želimo biti ovisnici o samo jednom dotoku gasa, vidjeli smo kako se može desiti da budu zavrnuti ventili za područje FBiH. Budućnost je neizvjesna, ko bude ovladao energentima bit će siguran", zaključio je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti