Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

29.03.2024. 09:04 / Izvor: Akta.ba
vlada bpk

Sredstva su namijenjena za subvencioniranje nabavke 5.000 prostornih metara ogrijevnog drveta za potrebe penzionera.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je na jučerašnjoj sjednici usvojila odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 50.000 KM za podršku projektu Udruženja penzionera grada Goražde o subvencioniranju ogrijevnog drveta penzionerima sa područja tog kantona za predstojeću grijnu sezonu.

Sredstva su namijenjena za subvencioniranje nabavke 5.000 prostornih metara ogrijevnog drveta za potrebe penzionera, na način da će jedan metar biti subvencioniran sa 10,00 KM od  Vlade BPK Goražde, a ugovor o korištenu i namjenskom utrošku sredstava potpisat će kantonalni premijer.

Vlada je dala saglasnost i na odluku Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice o utvrđivanju visine koeficijenta za obračun novčanih i drugih materijalnih davanja po osnovu socijalne zaštite i zaštite porodica sa djecom u tom kantonu.

Koeficijent je utvrđen u iznosu od 48,88 posto prosječne neto plaće ostvarene u BPK u prethodnoj kalendarskoj godini, koja je prema statističkim podacima iznosila 1.225,00 KM. Množenjem koeficijenta s visinom neto plaće, utvrđuje se iznos od 598,78 KM koji predstavlja osnov za obračun a, kako je istaknuto, resorno ministarstvo će pravovremeno donijeti Instrukciju kojom će se utvrditi visina mjesečnih novčanih davanja po osnovu prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civinih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK Goražde.

Saglasnost ovom ministarstvu data je i na odluku kojom se utvrđuje visina potrebnih prihoda za zadovoljenje osnovnih stambenih potreba te odluku kojom se odobrava nabavka prehrambeno-higijenskih artikala u svrhu kompletiranja paketa namijenjenih za humanitarna davanja s ciljem zadovoljenja egzistencijalnih potreba raseljenih lica i povratnika, kao i građana BPK u stanju socijalne potrebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti