Višković: Očekujemo više od 100 miliona eura mađarskih investicija

04.04.2024. 11:21 / Izvor: SRNA
RS

On je naglasio da je Mađarska zainteresovana da realizuje nekoliko važnih projekata koje je trebalo da rade partneri iz Njemačke.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da se u saradnji sa Mađarskom očekuju investicije koje su znatno veće od do sada dogovorenih 100 miliona eura.

Višković je naveo da će sutra na Ekonomskom forumu u Banjaluci učestvovati više od 20 eminentnih mađarskih kompanija, dok će Republika Srpska dovesti više od 70 privrednih subjekata zainteresovanih za saradnju sa Mađarima.

On je naglasio da je Mađarska zainteresovana da realizuje nekoliko važnih projekata koje je trebalo da rade partneri iz Njemačke, a koji su kasnije najavili da će se iz njih povući.

"Mađarska je prihvatila da radi te projekte. Međutim, nismo bili u mogućnosti da potpišemo protokole sa mađarskom stranom, jer njemački partneri još nisu zvanično istupili iz projekata", rekao je Višković.

On je dodao da je na tom planu rok maj, te da će RS sačekati da isteknu pomenuti rokovi.

"Onda ćemo ići u realizaciju sa mađarskim investitorima. Nećemo jednostrano da raskidamo ugovor zbog eventualnih posljedica. Ti projekti vrijede više od 100 miliona evra i suštinski imamo ovo ugovoreno, samo čekamo da prođe taj rok. Sutra već očekujemo dogovore i ugovore za nove projekte, koji će biti i veći od ovih 100 miliona", istakao je Višković.

On je naveo da će na Ekonomskom forumu u Banjaluci biti prisutni i predstavnici privrednih komora Republike Srpske i Mađarske koji će razgovarati o konkretnoj saradnji.

"Svaka strana investicija i novo radno mjesto je benefit za Republiku Srpsku i naše građane. Ovi projekti će se realizovati i očekujemo velike koristi od ovog foruma", zaključio je Višković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti