najvredniji prirodni resurs

Povećana opasnost od šumskih požara, iz Uprave za šumarstvo KS pozivaju na oprez

04.04.2024. 11:37 / Izvor: Akta.ba
šume

Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvredniji prirodni resurs.

Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvredniji prirodni resurs. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo KS.  

U 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek. Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima i vjerovatnoća pojave šumskih požara je značajnija. Nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno je veća.

"Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti", upozoravaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Iz ove uprave apeluju na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do pojave požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosistema.

"Parvremena reakcija u inicijalnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, KJP "Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo", pozivaju iz Uprave za šumarstvo KS, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti