ULAGANJA U IZGRADNJU

U isčekivanju otvorenja: Koliko je u minusu poznati trgovački lanac Lidl u BiH

05.04.2024. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Lidl

Poznati trgovački lanac Lidl uveliko gradi objekte po Bosni i Heregovini. Njihov objekat u Bijeljini je završen u februaru ove godine.

Poznati trgovački lanac Lidl uveliko gradi objekte po Bosni i Heregovini. Njihov objekat u Bijeljini je završen u februaru ove godine.

"Našu prvu poslovnicu izgradili smo u Bijeljini po visokim Lidl standardima. Mi smo njome baš zadovoljni", kazali su iz Lidla.

Kompanija gradi veliki distributivno-logistički centar u Lepenici kod Sarajeva, dok su radovi na parceli u Halilovićama u punom pogonu. Pripreme za gradnju vrše se i u Istočnom Sarajevu, Mostaru i Gračanici.

Prema ranijim medijskim najavama, Lidl u BiH je planirao otvaranje najmanje šest prodajnih centara. 

Trgovine bi trebale biti u svim mjestima koja imaju više od 30 hiljada stanovnika, a planiraju investirati oko milijardu KM i zaposli oko dvije hiljade ljudi.

lidl

Lidl Bijeljina

Dobit u minusu

Kako Lidl ulaže u izgradnju objekata, a informacija o otvorenju još nema ne čudi činjenica da je njihova dobit u minusu, javlja Akta.ba.

U 2023. njihov prihod je iznosio svega 767.913 KM, a dobit -18.015.495 KM.

U odnosu na godinu ranije smanjili su minus u dobiti. Njihov prihod u 2022. je iznosio 545.605 KM, a dobit -19.138.852 KM. Dok se spremaju za otvorenje u 2022. su imali 99 radnika.

Podsjetimo, Lidl je u Bosni i Hercegovini registrovan još 2021. godine, a krajem 2022. godine u našoj državi povećalali su kapital na 216,1 miliona KM.

Njemački lanac paralelno ulazi na četiri tržišta regiona – BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

Primjeri iz regiona o ulasku “Lidla” pokazuju da je od osnivanja firme do otvaranja prvih marketa bilo potrebno četiri do osam godina. 

Kako su poslovale ostale kompanije u 2023. možete pogledati na Akta Registru.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti