INTEGRACIJA SISTEMA

Prvi korak prema digitalizaciji Federalnog ministarstva trgovine

09.04.2024. 07:46 / Izvor: Akta.ba
sastanak

U Federalnom ministarstvu trgovine održan je radno-konsultativni sastanak predstavnika Ministarstva sa serviserima benzinskih pumpi i IT operaterima.

U Federalnom ministarstvu trgovine (FMT) održan je radno-konsultativni sastanak predstavnika Ministarstva sa serviserima benzinskih pumpi u Federaciji i IT operaterima na kojem se razgovaralo o procesu digitalizacije.

Prvi korak u procesu digitalizacije je prelazak sa analogne dostave podataka, koja je zastarjela i prevaziđena, na digitalni sistem razmjene podataka sa benzinskim pumpama u Federaciji BiH, kojih ima 720, naglasili su iz Federalnog ministarstva trgovine (FMT).

"Cilj sastanka bio je da se utvrde trenutne tehničke mogućnosti i načini digitalnog povezivanja u cilju brže i efikasnije razmjene podataka o cijenama i prometu naftnih derivata, što će omogućiti jednostavnije praćenje i analizu podataka i time olakšati uočavanje bilo kakvih nepravilnosti ili anomalija u dostavi i funkcionisanju Informacionog sistema za nadzor i kontrolu prometa naftnih derivata koji je instaliran u Federalnom ministarstvu trgovine", kazala je savjetnica ministra Merima Maslo.

Serviseri za ugradnju i održavanje, odnosno servisiranje sondi na benzinskim pumpama, poručili su da su benzinske pumpe u Federaciji u tehničkom smislu opremljene tako da bi se u zadanom prelaznom periodu mogle prilagoditi zahtjevima FMT koji su definisani projektom digitalnog sistema razmjene podataka.

Savjetnik ministra Jasmin Kadić podcrtao je da je opredjeljenje prvog tima Ministarstva partnerski odnos sa svim akterima u oblasti koja se unaprjeđuje.

Kadić, koji je koordinator procesa digitalizacije u Federalnom ministarstviu trgovine istakao je i važnosti same digitalizacije u svim segmentima, naročito sada kada je BiH dobila pregovarački status sa EU, čime su se otvorile i mogućnosti pristupa EU fondovima.

"U narednom periodu Federalno ministarstvo trgovine intenzivira aktivnosti u vezi sa digitalizacijom, što podrazumijeva i integraciju postojećih informacionih sistema, a proširenje obuhvata digitalizacije na nova rješenja digitalne dostave i obrade podataka u nadležnosti Ministarstva. Važnost projekta digitalizacije je što će između ostalog služiti i kao osnov za postupanja inspekcijskih organa te će biti i na usluzi građanima u cilju njihovog blagovremenog i potpunog informisanja", poručio je Kadić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti