Pokret potrošača RS

Kremenović: Pozitivna uredba o ograničavanju marže

09.04.2024. 12:40 / Izvor: SRNA
Prodavnica

Udruženje građana "Pokret potrošača Republike Srpske" pozdravilo je uredbu o određivanju marže u prometu proizvoda koju je usvojila Vlada RS.

Udruženje građana "Pokret potrošača Republike Srpske" pozdravilo je uredbu o određivanju marže u prometu proizvoda koju je usvojila Vlada RS kojom će oko 500 proizvoda biti jeftinije, rekao je Srni predsjednik Udruženja Ostoja Kremenović.

"Pozitivno je da se ogranični marža i obezbijedi efikasna kontrola u primjeni Vladine odluke. Međutim, to treba posmatrati kao prvi korak, što znači da treba preduzimati mjere radi smanjenja maloprodajne cijene proizvoda koju potrošač plaća", ukazao je Kremenović.

On smatra da je potrebno raditi na smanjenju troškova javne potrošnje, te poreske obaveze kako bi cijene bile maksimalno smanjene.

Prema njegovim riječima, trebalo bi hitno donijeti socijalni program koji bi podrazumijevao punu saradnju republičke i lokalnih vlasti.

"Ova saradnja bi značila definisanje mjera na različitim nivoima vlasti da bi se životni standard građana, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, kvalitetnije zaštitio", zaključio je Kremenović.

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak, 4. aprila, uredbu o ograničavanju marže za osnovne životne namirnice u kojoj se nalazi 29 različitih artikala, dok će cijene za oko 500 proizvoda u RS biti snižene.

Uredba će važiti do 30. juna 2024. godine i za sve maloprodavce roba, nakon čega će po potrebi biti kreirane nove mjere, te proširivane postojeće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti