Fokus na nezaposlenim osobama

Javni poziv za učešće u mjeri "Tražim poslodavca 2024" otvoren 13, 14. i 15. maja

17.04.2024. 15:51 / Izvor: Akta.ba
FZZZ

Krajnji rok za registraciju je 5. maj 2024.godine.

Federalni zavod za zapošljavanje obavijestio je fizičke osobe registrirane na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH da će Javni poziv za učešće u mjeri Tražim poslodavca 2024 biti otvoren 13, 14. i 15. maja 2024. od 8 do 16 sati.

Online obrazac za apliciranje TP1 bit će dostupan na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje u rubrici Projekti.

Navode da će apliciranje poslodavaca putem online obrasca TP2 (kao drugi korak u realizaciji programa), koji će također biti dostupan na navedenoj adresi u meniju Projekti, biti omogućeno od 16. maja 2024.

Ta mjera podrazumijeva sufinanciranje zapošljavanja osoba, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije objave Javnog poziva, bez obzira na radno iskustvo, dob i stručnu spremu, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci ili 12 mjeseci.

Cilj mjere, koja je fokusirana na nezaposlene osobe, jeste da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost, te da se pojača njihova motivacija i aktivnost u traženju posla.

Iz Zavoda ističu da su fizičke osobe, kao preduslov za učešće, u obavezi registrirati se na web portalu Zavoda najmanje osam dana prije objave javnog poziva (ukoliko to do sada nisu učinili).

Krajnji rok za registraciju je 5. maj 2024.godine.

Poslodavci su u obavezi registrirati se najmanje dan prije podnošenja zahtjeva putem online obrasca TP2.

Korisnici koji su se ranije registrirali ne moraju to ponovo činiti, ali preporučuje se da na vrijeme provjere da li je njihov profil aktivan te da li su svi uneseni podaci još uvijek aktuelni.

U slučaju poteškoća prilikom registracije na web portal Zavoda upiti se mogu slati na mail adresu.

Više detalja o ovoj mjeri, načinu apliciranja i realizaciji dostupno je na web portalu Zavoda, saopćeno je iz te institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti