INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Održan panel "Budućnost poslovanja: Uloga AI u konkurentskoj areni"

19.04.2024. 09:37 / Izvor: Akta.ba
pantheon

Najveća novost ovogodišnje PANTHEON konferencije bila je predstavljanje nadogradnje PANTHEON-a umjetnom inteligencijom.

Najveća novost ovogodišnje PANTHEON konferencije bila je predstavljanje nadogradnje PANTHEON-a umjetnom inteligencijom, novim pomoćnikom AION.

Riječ je o alatu koji se integrira u sve module programa PANTHEON te svojim znanjem pomaže razvijati tehnološke inovacije, prilagođene ciljevima i iskustvu korisnika, kako bi korisnici stekli konkurentsku prednost. Dostupan je korisnicima 7 dana u sedmici, 365 dana u godini.

Ova integracija otvara vrata novim mogućnostima, postavljajući Datalab kao partnera u implementaciji AI rješenja u poslovnom svijetu.

Osim predavanja i prezentacija, posjetitelji su jučer imali priliku pratiti okrugli sto s panelistima iz različitih sektora na temu "Budućnost poslovanja: Uloga AI u konkurentskoj areni", koji je moderirala Ika Ferrer Gotić, viša urednica međunarodnih vijesti N1 i odgovorna urednica Forbes BiH.

Učesnici panela bili su Aleksandar Mastilović, IEEE Publications / Internacionalni konsultant za digitalnu transformaciju, mr. sc. Midhat Arifović, dugogodišnji direktor Porezne uprave FBiH i finansijski stručnjak iz oblasti fiskalne i ekonomske politike, Mladen Ladan, CISO-a Jajce Alloy Wheels d.o.o., Senad Džananović, Cyber Security Director u ZIRA d.o.o., i Amir Hasičević, Ministar trgovine FBiH.

"Vještačka inteligencija nas neće podaviti po scenariju holivudskih filmova, niti ima osnova za neke teorije zavjere. Vještačka inteligencija neće zamijeniti ljude nego će im pomagati. Učinit će nas vremenski efikasnijim, pouzdanijim, baratat će sa podacima u par sekundi za koje mi ne bismo mogli ni iščitati. Riječ je o industrijskoj revoluciji koja treba da bude upotrebljena na način da nam poboljša kvalitet života, a na nama je da kroz legislativu, regulativu i etičke norme spriječimo zloupotrebu tehnologija koje uvijek postoje", kazao je Mastilović.

panel

Džananović je naglasio da vještačka inteligencija obrađuje velike količine podata i daje svrsihodne informacije da čovjek može odlučiti da li je nešto legitimno ili nije.

Ministar Hasičević je kazao da su i oni krenuli ka procesu digitalizacije, te da su u tu svrhu izdvojili značajna finansijska sredstva.

"Prepoznali smo značaj digitalizacije i nadam se da ćemo uspjeti uhvatiti korak sa Evropskom unijom, s obzirom da je ta digitalna transfrmacija jedan od prioriteta EU", naglasio je.

 Mladen Ladan, CISO-a Jajce Alloy Wheels d.o.o. je govorio o upotrebi vještačke inteligencije u proizvodnji kazavši da bilo kakva pogreška može dovesti do velikog problema.

"Kada govorimo o proizvodnji, govorimo o radu gdje je uključen veliki broj procesa, faktora, uključujući radne strojeve, robote i ljude. Bilo kakva pogreška može dovesti do velikog problema i uticaja na sam proizvod ili njegovog oštećenja. Međutim, prednosti su te da vještačka inteligencija prikuplja i obrađuje velike količine podataka. Bilo ko da pokuša samostalno izvući nekakvu referencu kako bi mogao na vrijeme uočiti problem ili reagovati je gotovo nemoguće i tu na red dolazi umjetna inteligencija koja može te podatke dosta brzo obraditi i dati na vrijeme povratnu informaciju", pojasnio je Mladen.

Očekivana inspirativna rasprava obogatila je razumijevanje uloge AI tehnologije u današnjem poslovnom svijetu i pružila uvid u buduće trendove.

Podsjećamo, PANTHEON konferencija održana je jučer u hotelu Hills u organizaciji kompanije Datalab BH i privukla je poslovne lidere iz cijele regije.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti