Brandiranje bh. kuhinje

U Gradačcu počeo Gastro festival "Kuhaj, peci, reci"

24.04.2024. 14:39 / Izvor: Avaz.ba
gradačac

Foto: H. Čalić, Avaz

Festival se održava dva dana na Kuli u Gradačcu sa ciljem pripremanja i prezentacije bh. tradicionalne gastro ponude.

Turistička zajednica Gradačca uz pokroviteljstvo Grada Gradačca, danas i sutra organiziraju prvi Gastro festival pod nazivom "Kuhaj, peci, reci" na poznatoj Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, koja je, inače u fazi obnove.

H. Čalić, Avaz

Učestvuje osam ekipa, od nekoliko udruženja žena do kuhara iz motela i hotela. Oni će osim tradicionalnih bosanskih jela pripremati i jela koja se planiraju brendirati i cerificirati kao što su gradačačka kutija sa junetinom i bamijom, suhe šljive u orasima i hurmašice od domaceg pekmeza.

"Na jednom sastanku voditelja turističkih zajednica čulo se da turisti koji dolaze u BiH izmedju ostalog traže upravo naše tradicionalne proizvode, a njih nema u hotelima i motelima. Tako se rodila ideja da iz Gradačca sa ovog festivala krene i incijativa za brendiranje i promoviranje naših tradicionalnih jela. O tome će na ovom Festivalu govoriti i eminentni stručnjaci", ističe voditelj Turističke zajednice Amir Pašalić.

O značaju ovog Gastro festivala, govorio je i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i istakao brojne turističke potencijale grada Zmaja od Bosne.

H. Čalić, Avaz

Sutra će se prezentirati slatka jela, kojom prlikom će riječi biti i o historiji i značaju tradicionalne kuhinje u BiH, o bosanskoj sofri i afirmaciji bh.tradicionalnog kulinarstva.

O "Bosanskoj sofri" na svoj način govorio je prof.dr. Enes Kujundžić.

H. Čalić, Avaz

"Evo nas na znamenitoj Kuli našeg Zmaja od Bosne. Obnavljamo je, sa nje šaljemo priču kako gastro ponudu želimo u Gradačcu, ali cijeloj BiH na viši nivo, da bendiramo jela Gradačku kutiju, suhe šljive sa orasima, hurmašice od pekmeza i bamiju. Kuhajmo, pecimo i recite, pričajte", istakao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i otvorio Festival.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti